Artikelstructuur

Het scherm Artikelstructuur geeft de complete structuur met alle onderliggende niveaus weer van het artikel dat is geselecteerd in het scherm Artikelen. De artikelstructuur dient als basis voor de productiestructuur. Deze productiestructuur wordt ook in het scherm weergegeven wanneer het geselecteerde artikel gekoppeld is aan een productiedossier. Zijn er meerdere productiedossiers gekoppeld, dan wordt het productiedossier getoond dat gemarkeerd is als voorkeursproductiedossier: het veld Voorkeur is geactiveerd in het scherm Productiedossiers gekoppeld aan artikelen.

Als u het gekoppelde productiedossier niet (direct) in het scherm wilt zien, verwijdert u het vinkje bij de instelling 'Gekoppelde productiecalculatie tonen' in het menu Instellingen. Zo kunnen de gegevens op het scherm Artikelstructuur sneller weergegeven worden. Bij omvangrijke productiestructuren bepaalt u dan zelf wanneer u de vergelijking met de artikelstructuur wilt bekijken door de instelling te activeren.

Verschillen tussen de structuren

Als de artikelstructuur verschilt van de productiestructuur wordt dat in het scherm aangegeven. Hieronder staan de verschillen die in het scherm worden gemarkeerd.

Het is mogelijk om alleen de verschilregels op het scherm te laten weergeven, zodat u direct de regels ziet waarvoor een oplossing benodigd is. Daarvoor klikt u op Uitroepteken in geel in de werkbalk bovenin het scherm.

Let op: Sommige verschillen tussen de artikelstructuur en productiestructuur zijn terug te voeren op de bestelcode van het artikel.

Invloed bestelcodes op productiestructuur

Structuur_nieuw

Regel toegevoegd: bevindt het pictogram zich links in het scherm dan is er een regel aan de artikelstructuur toegevoegd die in de productiestructuur ontbreekt. Bevindt het pictogram zich rechts in het scherm dan is er een regel aan de productiestructuur toegevoegd die in de artikelstructuur ontbreekt.

In de volgende gevallen worden productiecalculatieregels niet gemarkeerd als toegevoegd in productie:

• Het artikeltype is 'kosten' of 'diensten'.
  • De regel is ontstaan in de nacalculatie.
  • De regel is gemarkeerd als 'speciaal stuklijstartikel'.

In het volgende geval worden artikelcalculatieregels niet gemarkeerd als toegevoegd in de artikelstructuur:

• De herkomst van de artikelen is 'voorraad'.

Structuur_verwijderd

Regel verwijderd: het pictogram geeft aan dat er in de structuur een regel is verwijderd die in de andere structuur nog wel aanwezig is.

[Celkleur]

Geeft aan welk veld ten opzichte van die in de andere structuur afwijkend is. Afwijkingen in de volgende velden worden gesignaleerd:

• aantal
  • lengte, breedte, hoogte
  • afval%
  • omschrijving
  • opmerking
  • CAD-referentie, CAD-classificatie
  • eenheid, eenheidscode
  • regel.

Welke afwijkingen daadwerkelijk weergegeven moeten worden, bepaalt u in het scherm Velden vergelijken: u activeert alleen de velden waarvan u de afwijkingen wilt zien. In dit scherm kiest u ook de kleur die de cellen met de afwijkingen moeten krijgen.

Uitroepteken in geel

Geeft aan dat er zich in de structuur één of meer regels bevinden die zijn gewijzigd, toegevoegd of verwijderd (zie hierboven). De afbeelding is ook zichtbaar bij samengevouwen regels.

Verschillen tussen de structuren kunnen ontstaan door: