Presets

Een preset geeft een bepaalde selectie van gegevens weer. Het is een voorgedefinieerd filter op het tabblad Lijst van verschillende schermen. Vaak kunt u in een scherm kiezen uit verschillende standaardpresets. U kunt per scherm zelf ook meerdere presets definiëren. Om zelf presets te maken is enige kennis van SQL vereist.

Een preset kunt u bijvoorbeeld gebruiken voor het scherm Artikelen in de module Artikelen. Dit scherm bevat doorgaans zeer veel records, terwijl u zelf misschien maar met een klein aantal artikelen te maken heeft. U kunt dan in een preset aangeven welke artikelen voor u van belang zijn. Deze preset kunt u aanroepen vanuit het scherm Artikelen, waarna alleen de artikelen verschijnen die aan de voorwaarden van uw preset voldoen.

De eerstvolgende keer dat u het scherm Artikelen start, laat Isah alleen de artikelen van de laatstgebruikte preset zien. Wilt u een andere selectie zien, dan selecteert u een andere preset.

Presets werken sneller dan filters. Filters werken namelijk op de client (het werkstation zelf) terwijl presets op de server worden afgehandeld. Bij filters worden alle data opgehaald van de server en vindt het filteren op de client plaats. Als u presets gebruikt, wordt er gefilterd op de server, en wordt alleen het gefilterde resultaat op het scherm weergegeven.

Let op: Voordat u gebruik kunt maken van standaardpresets, moeten per gebruiker of gebruikersgroep rechten toegekend zijn op de standaardpreset.