Previous Topic

Next Topic

Inhoudsopgave

Book Index

Projecten met dubbeltellingen

Als u projectregels koppelt aan productiestructuren, dan kan het voorkomen dat er dubbele koppelingen ontstaan. Hieronder staat daarvan een voorbeeld.

Projecten met dubbeltellingen

De deelprojectregel heeft een koppeling van het type 'Productiedossier'. In de Orderkoppeling zijn de koppelingen toegevoegd met productiedossier 1 en productiedossier 3. Productiedossier 3 is echter onderliggend aan productiedossier 1. Isah gebruikt 3/8 van de geproduceerde artikelen van productiedossier 3 in productiedossier 1.

Rekent u bovenstaand project door, dan zou Isah voor productiedossier 1 de kosten van dat productiedossier EN 3/8 van productiedossier 3 moeten nemen; vervolgens zou Isah nogmaals productiedossier 3 moeten meerekenen, omdat het project ook daarmee een koppeling heeft. Om dubbeltellingen te voorkomen zal Isah in dit geval echter de directe koppeling van het project met productiedossier 3 negeren. Voor wat betreft de planning kunt u wel alle gegevens inzien die uit de koppelingen voortkomen, omdat daarbij geen problemen optreden.

De algemene regel is als volgt: als Isah een koppeling vindt met een regel die in datzelfde project al in een andere regel is opgenomen (bijvoorbeeld als onderliggend productiedossier), dan haalt Isah die regel uit de kostenberekening. Alleen de onderliggende regel wordt in dit geval meegenomen in de berekening; in het voorbeeld is dat productiedossier 3 voor 3/8, omdat productiedossier 3 'gebruikt wordt' door productiedossier 1. Isah negeert bij deze kostenberekening dus de 'losse' regel met de koppeling van het project met productiedossier 3.