Soorten velden

In de schermen kunt u verschillende velden tegenkomen voor het invoeren, wijzigen en bekijken van gegevens. U kunt alleen gegevens toevoegen of wijzigen als u er rechten voor het scherm heeft en als het veld beschikbaar is: door gekozen instellingen is een bepaald veld wellicht niet meer van toepassing.

Sorteer-invulveld

In deze invoervelden kunt u zelf gegevens invoeren, soms alleen letters of cijfers. Een datum kunt u selecteren uit een kalender. In velden waarin u een bedrag of een getal in dient te voeren, kunt u gebruikmaken van een rekenmachine Rekenmachine.

Keuzelijst

Uit keuzelijsten kunt u de gewenste waarde kiezen. Soms kunt u zelf een eigen waarde toevoegen, zoals in het veld Eenheid in de module Artikelen, scherm Artikelen, tabblad Algemeen.

Lookup en Keuze uit bestand

Hiermee vraagt u een ander scherm op. U kunt de gegevens in het opgevraagde scherm wijzigen, aanvullen en verwijderen.

Als u wijzigen aanzet, verandert het pictogram Lookup in Keuze uit bestand. U kunt dan de waarde in het veld wijzigen.

Selectievak

Deze selectievakjes kunt u activeren als dat van toepassing is, bijvoorbeeld u activeert het veld Fiat als een regel gefiatteerd is.

Radiobutton

U dient één van de keuzerondjes te kiezen.

Verbonden met default

Dit geeft aan dat het volgveld is gekoppeld aan een voorkeurswaarde in bijvoorbeeld de module Algemeen. De waarde uit de voorkeurswaarde wordt automatisch overgenomen.

Niet verbonden met default

Dit geeft aan dat het volgveld oorspronkelijk is overgenomen van een voorkeurswaarde in bijvoorbeeld de module Algemeen. Als de voorkeurswaarde wijzigt, wordt de waarde echter niet overgenomen.

Voorbeeld volgvelden:

In de module Algemeen, map Instellingen, Voorkeurswaarden vindt u op het tabblad Klanten het veld Betalingsconditie. Op deze plaats kunt u een betalingsconditie opgeven die in principe voor al uw klanten geldt.

Op het moment dat u een nieuwe klant toevoegt in de module Klanten komt u ook daar het veld Betalingsconditie tegen, namelijk op het tabblad Klantkaart. In dit veld is automatisch de standaardwaarde ingevuld die u in de module Algemeen had opgegeven, zichtbaar aan Verbonden met default.

U heeft nu drie keuzemogelijkheden::

U kunt een verbroken keten Niet verbonden met default weer intact maken door erop te klikken. De keten zal veranderen in Verbonden met default. Als de waarde in de module Algemeen verschilt van de waarde die in het volgveld stond, dan wordt automatisch de waarde uit de module Algemeen in het volgveld gezet.