Previous Topic

Next Topic

Inhoudsopgave

Book Index

Eind-eindrelaties

Als twee projectonderdelen een eind-eindrelatie hebben, dan moeten zij op hetzelfde moment eindigen. In onderstaand voorbeeld moet de derde activiteit tegelijk eindigen met de tweede. De derde activiteit heeft een langere doorlooptijd dan de tweede; Isah zet de startdatum van de derde activiteit dan ook vóór de startdatum van de tweede activiteit:

Eind-eindrelaties

Als de derde taak een zodanig lange doorlooptijd heeft dat voor het gelijktijdig eindigen van de taken zelfs het gehele project eerder zou moeten starten, past Isah de planning als volgt aan:

Eind-eindrelaties

Als u nu de startdatum van het project vast heeft staan op de 16e, ontstaat een conflict. Er is meer tijd nodig, maar zowel de start- als einddatum van de taak staan vast. Isah kan op dit moment niet voor u bepalen hoe u dit knelpunt op moet lossen. Meer capaciteit inzetten, overuren draaien, de deadline verschuiven: het zijn allemaal opties die u zelf zult willen overwegen en die per situatie een andere uitkomst zouden kunnen opleveren.

Voor Isah is de eind-eindrelatie belangrijker dan de startdatum van het project. U zult dus dezelfde uitkomst krijgen als in de afbeelding hierboven. Wilt u hiervan afwijken, dan kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen de eind-eindrelatie te verbreken. De bewerking die het probleem oplevert zal dan starten op de vroegst mogelijke datum:

Eind-eindrelaties