Previous Topic

Next Topic

Inhoudsopgave

Book Index

Functiegroepen

U gebruikt het scherm Functiegroepen om uw werknemers in verschillende tariefgroepen te plaatsen. Bij iedere functiegroep hoort namelijk een tarief voor de nacalculatie.

Bij het voorcalculeren wordt bij het bepalen van de mankosten uitgegaan van een gemiddeld uurtarief. Tijdens het voorcalculeren weet u namelijk nog niet wie de werkzaamheden in werkelijkheid gaat uitvoeren. Er zou een stagiair, een leerling of een ervaren kracht kunnen worden ingezet, en deze hebben verschillende uurtarieven.

Als de bewerking uiteindelijk plaatsvindt, is de uitvoerende werknemer wel bekend en kunnen de mankosten nauwkeurig bepaald worden. Hiervoor wordt gekeken in de functiegroep van de desbetreffende werknemer. Het tarief dat daar is ingevuld, wordt gebruikt om de werkelijke kosten te bepalen.

Verder kunt u de functiegroepen gebruiken om de werknemers in overzichten te groeperen.

U bepaalt zelf hoe de functiegroep-indeling eruit ziet. Bij het maken van een indeling in groepen kunt u denken aan een verschil in tarieven (stagiairs, vakmensen) of werkzaamheden (lassers, directie).

Let op: Bij het verantwoorden van de uren wordt ook een urencode opgegeven (bijvoorbeeld 'Directe uren'). Als bij de urencode een afwijkend mantarief is ingevuld, heeft het tarief in de urencode voorrang boven het tarief in de functiegroep.