Previous Topic

Next Topic

Inhoudsopgave

Book Index

Lotnummers

In dit scherm legt u lotnummers vast. Bij de verschillende lotnummers kunt u onder andere de leverancier, een uiterste houdbaarheidsdatum en een kwaliteitscode opnemen. Het gebruik van lotnummers is, evenals het gebruik van certificaten, een onderdeel van Traceability.

Met lotnummers kunt u aan een groep artikelen een identificatie toekennen. U kunt bijvoorbeeld alle artikelen die bestemd zijn voor een bepaald eindproduct eenzelfde lotnummer geven. Ook kunt u artikelen die afkomstig zijn uit dezelfde levering hetzelfde lotnummer toekennen. Er wordt automatisch bijgehouden waar de artikelen vandaan zijn gekomen en waar ze naartoe zijn gegaan. Deze informatie kunt u op allerlei lijsten naar voren laten komen.

Lotnummers worden vaak gebruikt voor relatief dure onderdelen die geregeld ingekocht worden en bijvoorbeeld erg slijtgevoelig zijn. Als het nodig mocht zijn, kan dan altijd worden nagezocht waar de onderdelen vandaan kwamen en waar ze gebleven zijn.

Tijdens de ontvangst kunnen aan koopdelen lotnummers worden toegekend. Met behulp van deze lotnummers kunnen de artikelen worden gevolgd tijdens het productieproces. Lotnummers kunnen ook worden opgegeven bij artikelen die niet ingekocht worden (halffabrikaten en eindproducten).

Let op: Certificaten worden door de leverancier van artikelen aan een partij goederen of aan één artikel toegekend (externe nummers). Lotnummers zijn coderingen die u zelf aan een partij artikelen toekent (interne nummers).