Previous Topic

Next Topic

Inhoudsopgave

Book Index

Herkomsten en bestemmingen

Artikelen kunnen verschillende herkomsten hebben en naar verschillende bestemmingen gestuurd worden. Het principe van de verschillende herkomsten en bestemmingen van artikelen is door heel Isah verweven.

Herkomsten

Artikelen komen altijd vanuit een herkomst; herkomsten zijn plaatsen waar artikelen worden aangeboden. De mogelijke herkomsten in Isah zijn:

Op 'herkomstplaatsen' kan worden aangegeven waar de artikelen naartoe moeten: wat de bestemmingen zijn. Dit wordt toewijzen genoemd. Toewijzen gebeurt altijd in aantallen (lengte, breedte, hoogte etc. worden direct overgenomen van de plaats van herkomst).

Een herkomst kan meerdere bestemmingen hebben. De artikelen die in een bepaalde productieorder worden gemaakt, kunnen bijvoorbeeld voor een gedeelte naar een verkooporder en voor een gedeelte naar de voorraad gestuurd worden.

Inkooporderregels zijn hierbij een uitzondering; inkooporderregels kunnen slechts één bestemming hebben.

Bestemmingen

Artikelen gaan naar een bestemming; bestemmingen zijn plaatsen waar om artikelen gevraagd wordt. De mogelijke bestemmingen in Isah zijn:

Op 'bestemmingsplaatsen' kan worden aangegeven waar de benodigde artikelen vandaan komen: wat de herkomsten zijn. Dit wordt specificeren genoemd. Specificeren gebeurt altijd in aantallen (lengte, breedte, hoogte etc. worden overgenomen van de plaats van bestemming).

Een bestemming kan meerdere herkomsten hebben. De artikelen die in een bepaalde order verkocht worden, kunnen bijvoorbeeld deels uit de productie, deels uit de voorraad en deels uit de inkoop komen.

De voorraad als sluitpost

Als er in een productieorder meer artikelen zijn gemaakt dan er op de bestemming gevraagd worden, wordt het restaantal automatisch toegekend aan de voorraad. De voorraad is dus de post waarmee het geheel kloppend wordt gemaakt: de sluitpost.

In deze map

Overzicht