Previous Topic

Next Topic

Inhoudsopgave

Book Index

Plannen tegen eindige capaciteit

Bij plannen heeft u de keuze om te plannen tegen oneindige of eindige capaciteit. Bij plannen tegen eindige capaciteit wordt rekening gehouden met bezetting van eerder geplande orders. De planning is accurater dan bij plannen tegen oneindige capaciteit. Een bewerking wordt ingepland op basis van de beschikbare capaciteit en het aantal uren te plannen per dag. Een dag met nog beschikbare capaciteit wordt opgevuld met dezelfde bewerking uit een andere order.

De keuze voor plannen tegen eindige of oneindige capaciteit maakt u per capaciteitsgroep. Bij elke capaciteitsgroep geeft u aan welke methode u standaard gebruiken wilt. Op het moment dat de capaciteitsgroep in een artikelcalculatie of een productiecalculatie wordt opgenomen, kunt u de methode eventueel nog wijzigen.

Kiest u voor plannen tegen eindige capaciteit, dan geeft u bij elke capaciteitsgroep tevens aan of u bij de desbetreffende capaciteitsgroep aaneengesloten of niet-aaneengesloten wilt plannen. Verder kunt u gebruikmaken van prioriteiten.

Aaneengesloten of niet-aaneengesloten plannen

Bij plannen tegen eindige capaciteit kunt u bepalen hoe de beschikbare tijd moet worden opgevuld:

De waarde die in het veld Aaneengesloten bij de capaciteitsgroep is opgegeven, wordt overgenomen naar de artikel- of productiecalculatie waarin de capaciteitsgroep wordt opgenomen. Het veld is op deze plaats nog te wijzigen.

Prioriteiten

U gebruikt prioriteiten om het belang van bepaalde klanten, verkoop- en productieorders aan te geven. Prioriteiten kunt u toepassen bij het plannen tegen eindige capaciteit om de volgorde van de planning aan te geven.

Eerst dient u de prioriteiten die u onderscheidt, te registreren in het scherm Prioriteiten en deze toe te kennen aan bijvoorbeeld een klant of een verkooporder.

Bij het plannen met de verwerking Uitvoeren doorlooptijdenplanning selecteert u vervolgens prioriteiten die u op verschillende plaatsen heeft vastgelegd. U kunt de volgende prioriteiten toekennen:

  • Klantprioriteit:

productiedossiers inplannen op basis van de prioriteiten die u klanten heeft gegeven in het scherm Klanten (module Klanten)

  • Verkoopprioriteit:

productiedossiers inplannen op basis van de prioriteit die u verkooporders heeft gegeven op het tabblad Specificatie in het scherm Verkooporders (module Verkoop)

  • Verzenddatum:

de verzenddatum uit de verkoopregel (module Verkoop, scherm Verkooporders, knop Regels) waarvoor het productiedossier is bestemd, bepaalt hoe de productiedossiers worden ingepland

  • Verkoopregelstatus:

de status uit de verkoopregel (module Verkoop, scherm Verkooporders, knop Regels) waarvoor het productiedossier is bestemd, bepaalt hoe de productiedossiers worden ingepland

  • Productie-einddatum:

productiedossiers inplannen op basis van hun einddatum (productiemodules, scherm Productiedossiers, tabblad Planning)

  • Productieprioriteit:

productiedossiers inplannen op basis van de prioriteit die is ingevuld in het productiedossier (productiemodules, scherm Productiedossiers, tabblad Planning)

  • Productiestatus:

productiedossiers inplannen op basis van de status die is ingevuld in het productiedossier (productiemodules, scherm Productiedossiers, tabblad Algemeen).