Previous Topic

Next Topic

Inhoudsopgave

Book Index

Merken

In Isah wordt doorgaans gewerkt met zogenaamde productiecalculaties. Wanneer u echter een andere productiedoorsnede wilt gebruiken, kunt u kiezen voor Merken. Merken worden voornamelijk gebruikt in de bouwtoelevering en geven een beeld dat is gericht op levering in plaats van op productie.

Voorbeeld merken

Indien onderdelen van een levering een relatie hebben omdat ze tijdens de montage samenkomen, legt u deze relatie vast met behulp van merken. Merken zijn gekoppeld aan de verkooporder; per verkooporder kunt u verschillende merken en hun aantallen vastleggen. U stelt een merk samen uit een of meer artikelcalculatieregels van de productieodossiers in de verkooporder.

Merken zijn informatief en hebben geen invloed op bijvoorbeeld de productieplanning of de expeditie.

Aantallencontrole

Tijdens het invoeren en opbouwen van de merken vindt een controle op aantallen plaats. Afhankelijk van de instelling in het scherm Basisgegevens op het tabblad Merken, veld Aantallencontrole merken gebeurt er het volgende:

  • Proportioneel:

Bij wijziging van het merkaantal past Isah de aantallen in de oorspronkelijke calculatieregels voor alle onderliggende merkregels aan. Isah zorgt er in alle gevallen voor dat benodigde aantallen voor de merkregel overeenkomen met de aantallen van de oorspronkelijke calculatieregel. U kunt bij deze instelling het aantal van de calculatieregel niet wijzigen als de calculatieregel is gekoppeld aan een merkregel.

  • Vraag stellen:

Wanneer het aantal van het desbetreffende merk wijzigt, stelt Isah per calculatieregel de vraag of het aantal in de oorspronkelijke calculatie aangepast moet worden. De vraag wordt gesteld per merkregel. Indien u de vraag negatief beantwoordt, lopen de aantallen van het merk en de calculatieregel uiteen. U bent in deze situatie zelf verantwoordelijk voor de juiste aantallen.

  • Negeren:

Isah voert geen controle op aantallen uit. Als het aantal van het merk wijzigt, past Isah het aantal in de oorspronkelijke calculatie niet aan. In deze situatie bent u zelf verantwoordelijk voor de juiste aantallen in de oorspronkelijke calculatie.