Previous Topic

Next Topic

Inhoudsopgave

Book Index

Samenvoegen productiedossiers

Het doel van de verwerking Samenvoegen productiedossiers is om overeenkomende bewerkingen in de calculaties van verschillende productiedossiers te combineren. Hierdoor bespaart u bijvoorbeeld insteltijd. De doorlooptijden van de bewerkingen worden korter, omdat een machine slechts eenmaal hoeft te worden ingesteld. De bewerkingen worden op deze manier efficiënter uitgevoerd en hierdoor dalen de kosten per artikel.

Ook de artikelcalculaties worden bij het samenvoegen van productiedossiers gecumuleerd. Dit gebeurt omwille van de overzichtelijkheid en heeft geen kostenbesparing tot gevolg. Om met de samengevoegde bewerkingen te kunnen blijven plannen, worden ze gecumuleerd in een (nieuw of bestaand) doelproductiedossier opgenomen.

Let op: Als u productiedossiers samenvoegt, kan dit ten koste gaan van financieel inzicht in bijvoorbeeld de relatie tussen kosten en opbrengsten. Productiedossiers die afkomstig zijn uit verschillende verkooporders kunnen, als aan de onderstaande voorwaarden is voldaan, worden samengevoegd tot één productiedossier. De oorspronkelijke productiedossiers kunnen echter verschillen van verkoopsoort (ordersoort). Bij het samenvoegen wordt voor het samengevoegde productiedossier de verkoopsoort van het eerste productiedossier overgenomen. Alle boekingen van OHW en kosten verlopen nu volgens de verkoopsoort van de samenvoeging.

Werking van het samenvoegen van productiedossiers

Bij het samenvoegen van productiedossiers is er sprake van een bronproductiedossier en een doelproductiedossier. Samenvoegen kan worden gezien als het kopiëren van de calculatieregels van het bronproductiedossier naar het doelproductiedossier, waarbij de calculatieregels van het bronproductiedossier op een bepaalde manier worden verwerkt in de (reeds bestaande) calculatie van het doelproductiedossier.

Het bronproductiedossier blijft na het samenvoegen bestaan, maar wordt als 'samengevoegd' gemarkeerd, waardoor het niet meer gewijzigd kan worden en zodat dubbeltellingen bij de planning, artikelbehoefte etc. voorkomen worden. Verder worden deze samengevoegde productiedossiers ontkoppeld van bovenliggende verkoopregels of productiedossier-artikelcalculatieregels en van onderliggende productiedossiers. Deze koppelingen worden aangebracht bij het doelproductiedossier, waardoor de nacalculatorische kosten van de onderliggende productiedossiers via het doelproductiedossier verder geleid kunnen worden en niet bij de nu ontkoppelde bronproductiedossiers stranden.

Restricties voor het samenvoegen van productiedossiers

Resultaat van het samenvoegen

Na het samenvoegen krijgen de oude productiedossiers (die zijn samengevoegd) een status van het type 'Historie'. Dit geldt ook voor de routing. Indien gewenst kunt u ook zelf de nieuwe status van de oude productiedossiers en het doelproductiedossier in de desbetreffende velden invoeren.

Wanneer u twee productiedossiers samenvoegt waarbij het ene productiedossier een grotere steltijd kent dan het andere productiedossier, dan zal Isah de langste steltijd gebruiken. Voor de bewerkingen wordt naar de Capaciteitsgroep gekeken.

Let op: Vervolgbewerkingen worden niet gehandhaafd in het doelproductiedossier. U kunt ook niet divergeren of convergeren. Gereedschappen worden niet samengevoegd; deze zijn immers altijd uniek. Externe bewerkingen worden evenmin samengevoegd.