Previous Topic

Next Topic

Inhoudsopgave

Book Index

Gereedschappen

De voorcalculatie bij een productiedossier kan bestaan uit artikelen, bewerkingen, gereedschappen en externe bewerkingen. Hieronder wordt uitgelegd op welke manier Isah de gereedschapskosten berekent. Hierbij is er een verschil tussen gereedschappen die u uit het magazijn kunt gebruiken en waarop u (eventueel) afschrijft en de gereedschappen die u specifiek voor een order inkoopt.

Als u op een gereedschap afschrijft, heeft Isah gegevens nodig van de bewerking waarbij het gereedschap gebruikt wordt, namelijk het aantal stuks dat met het gereedschap wordt bewerkt of het aantal uur dat het gebruikt wordt, afhankelijk van de manier waarop u afschrijft. Het is in dit geval dan ook nodig dat u in de gereedschapsregel invult voor welke bewerkingregel het gereedschap benodigd is. Doet u dit niet, dan kan Isah geen voorcalculatie berekenen voor de afschrijving en worden alleen de vaste kosten en dekkingen gerekend.

Gereedschappen met herkomst 'Uit magazijn'

Voor gereedschappen met de herkomst 'Uit magazijn' is de berekening van de voorcalculatorische kosten afhankelijk van de afschrijvingssoort van het gereedschap: 'Per tijdseenheid', 'Per bewerkingsaantal' of 'Niet afschrijven'. U vindt de afschrijvingssoort in het scherm Gereedschappen op het tabblad Algemeen.

Voor een afschrijving per tijdseenheid is de berekening als volgt:

Voor een afschrijving per bewerkingsaantal is de berekening als volgt:

Als u niet afschrijft, rekent Isah het volgende:

Gereedschappen met herkomst 'Inkoop'

De voorcalculatorische kosten die Isah in dit geval laat zien, zijn: