Algemeen
In dit veld kunt u voor het artikel een engineeringgroep invullen. Engineeringgroepen gebruikt u om artikelen vanuit het gezichtspunt van engineering in te delen in groepen.
In dit veld staat op welke manier u het artikel van uw leverancier aangeleverd wilt krijgen, bijvoorbeeld 'Gestraald', 'Geëpoxeerd' of 'Gelakt'. Als u het artikel opneemt in de calculatie van een maakdeel, dan wordt deze conserveringscode automatisch meegenomen naar de calculatie. Het veld is op deze plaats nog te wijzigen.
Waarschuwingscode, Waarschuwingsdatum
De velden Waarschuwingscode en Waarschuwingsdatum gebruikt u als u een artikel voor of na een bepaalde datum niet mag gebruiken. De velden zijn informatief.
U heeft de volgende keuzemogelijkheden:
|
Er hoeft geen controle plaats te vinden. |
|
Na de datum die u invult in het veld Waarschuwingsdatum mag het artikel niet meer gebruikt worden, bijvoorbeeld omdat het uit het assortiment verdwijnt. |
|
Vóór de datum die u invult in het veld Waarschuwingsdatum mag het artikel niet gebruikt worden, bijvoorbeeld omdat het pas na die datum op de markt geïntroduceerd wordt. |
N.B.: Gebruik de velden Waarschuwingscode en Waarschuwingsdatum niet om de vroegste gebruiksdatum of uiterste houdbaarheidsdatum aan te geven (bijvoorbeeld voor bederfelijke goederen). Deze waarschuwing geldt namelijk voor het artikel in het algemeen, en niet alleen voor een bepaalde partij ervan. Een vroegste gebruiksdatum en uiterste houdbaarheidsdatum voor een bepaalde partij van het artikel geeft u aan bij het lotnummer in de voorraadregistratie.
Hier staat het standaard afvalpercentage waarmee Isah voor dit artikel rekening moet houden. Als het artikel wordt opgenomen in de calculatie van een maakdeel, wordt dit afvalpercentage daarbij vermeld. Het veld is op deze plaats nog te wijzigen.
Voorbeeld afvalpercentage
U heeft 10 kg van een artikel nodig als grondstof. De ervaring heeft u echter geleerd dat u 20% extra nodig heeft om uiteindelijk 10 kg netto van het artikel over te houden. Uw brutobehoefte is dus als volgt:
10 kg + 20% van 10 kg = 12 kg
Het afvalpercentage kan vanuit de brutobehoefte als volgt worden berekend. U bewerkt bijvoorbeeld 12 kg van een artikel waarbij sprake is van 20% afval. Uw nettohoeveelheid is dan als volgt:
12 kg - 20% van 12 kg = 9,6 kg
De reden dat in Isah van de nettobehoefte wordt uitgegaan, is dat dit praktisch gezien het eenvoudigst werkt. U beschouwt het afvalpercentage als extra behoefte vanwege afval. Wanneer u gewend bent te denken vanuit de brutobehoefte, kan worden berekend welk afvalpercentage u in Isah moet invullen. Het afvalpercentage wordt dan vermenigvuldigd met 100/(100-afvalpercentage).
Wanneer bijvoorbeeld het afvalpercentage vanuit de brutobehoefte op 20% is gesteld, dan vult u als afvalpercentage in Isah de volgende waarde in:
20 * (100/(100-20)) = 20 * 1,25 = 25%.
Zonder veiligheidstijd worden artikelen besteld met een geplande ontvangstdatum die gelijk is aan de datum waarop ze in de productie nodig zijn (behoeftedatum). Als er dan enige vertraging optreedt, zijn de artikelen te laat voor de productie. De veiligheidstijd vervroegt de behoeftedatum, en daarmee de ontvangstdatum, zodat er een buffer ontstaat tussen ontvangstdatum en planningsdatum en er dus minder kans is dat de artikelen te laat zijn.
Verkoop
Automatisch productiedossier bij verkoopofferte/-order?
Dit veld is van belang voor artikelen die u zelf produceert (maakdelen). Een artikel kan worden opgenomen in de verkoopregel van een verkoopofferte of een verkooporder. Gaat het om een artikel dat u zelf moet produceren, dan dient voor het desbetreffende artikel een productiedossier te worden aangemaakt. Met behulp van het veld Automatisch productiedossier bij verkoopofferte/-order? stelt u in op welke manier u met deze situatie wilt omgaan.
U heeft de volgende keuzemogelijkheden:
|
Kiest u voor 'Ja', dan wordt voor dit artikel automatisch een productiedossier aangemaakt op het moment dat u het artikel opneemt in de verkoopregel van een verkooporder EN op deze verkoopregel tenminste een gedeelte van de verkochte artikelen de herkomst 'productie' heeft. U kunt het aangemaakte productiedossier onder andere inzien op het tabblad Herkomst productie van de desbetreffende verkoopregel. |
|
Als u kiest voor 'Nee', dan wordt voor het artikel nooit automatisch een productiedossier aangemaakt. U dient een productiedossier voor het desbetreffende artikel zelf toe te voegen op het moment dat het nodig is. |
|
Bij deze keuze wordt een vraag gesteld of u een productiedossier wilt aanmaken als u het desbetreffende artikel opneemt in de verkoopregel van een verkoopofferte of verkooporder EN op deze verkoopregel tenminste een gedeelte van de verkochte artikelen de herkomst 'productie' heeft. In het dialoogvenster kiest u voor:
|
Prijzen
In het veld Rekeneenheid geeft u aan voor welke eenheid de prijs geldt. U heeft de volgende keuzemogelijkheden:
|
Dit is de voorraadeenheid die in het scherm Artikelen op het tabblad Algemeen is ingesteld |
|
Kilogrammen |
|
Vierkante meters |
|
Dit is de inkoopeenheid die is ingesteld op het tabblad Inkoop van het scherm Artikelen; deze keuzemogelijkheid is alleen beschikbaar bij de rekeneenheid voor de inkoopprijs. |
|
Dit is de verkoopeenheid die is ingesteld op het tabblad Verkoop van het scherm Artikelen; deze keuzemogelijkheid is alleen beschikbaar bij de rekeneenheid voor de verkoopprijs. |
Zodra u een keuze heeft gemaakt, ziet u de rekeneenheid verschijnen in het veld achter het Rekenaantal.
In het veld Rekenaantal geeft u aan voor hoeveel rekeneenheden de prijs geldt. Als u in het veld Rekeneenheid bijvoorbeeld kiest voor 'Gewicht' en bij Rekenaantal '100' invult, dan geldt de prijs per 100 kg.
In dit veld staat de 'kale' kostprijs die moet worden gerekend als het artikel wordt opgenomen in de calculatie van een maakdeel. Als u in het veld Toeslag/korting een toeslag of korting opgeeft, dan wordt deze in de prijs verrekend. Isah hanteert dan de berekende calculatieprijs (inclusief toeslag of korting) als calculatieprijs voor dit artikel.
In de calculatie kunt u de prijs nog wijzigen.
N.B.: Dit veld staat zowel op het tabblad Calculatie/productie als op het tabblad Prijzen. Een wijziging op het ene tabblad wordt automatisch doorgevoerd op het andere tabblad.
Indien dit van toepassing is, neemt u hier een toeslag- of kortingspercentage op. Het toeslag- of kortingsbedrag wordt berekend over de ingevoerde prijs.
De toeslag/korting wordt automatisch overgenomen op besteladviezen en inkooporderregels voor dit artikel. Het veld is op deze plaats nog te wijzigen.
Als u een toeslag wilt opgeven, vult u een positief percentage in; voor een korting gebruikt u een negatief percentage.
Dit is een informatief veld dat u niet kunt wijzigen. Het is de berekende calculatieprijs (calculatieprijs inclusief toeslag of korting). Deze prijs wordt gehanteerd als kostprijs als het artikel in de calculatie van een maakdeel wordt opgenomen.
Calculatie
Het calculatie-aantal geeft aan per hoeveel stuks de calculatie geldt die bij het artikel wordt opgenomen met behulp van de knoppen Artikelen, Bewerkingen, Gereedschappen, Externe bewerkingen en Toeslagen. Als u een maakdeel bijvoorbeeld altijd produceert in een serie van 100 en de calculatie op een aantal van 100 wilt baseren, dan vult u dat aantal hier in.
Het calculatie-aantal wordt onder andere gebruikt bij het kopiëren van de calculatie naar een productieorder; als de calculatie in de module Artikelen geldt voor 100 stuks en de productieorder voor 200, dan wordt de calculatie vermenigvuldigd met 2 (uitgezonderd de steltijden).
Let op: U kunt het calculatie-aantal altijd wijzigen, ook als er al een calculatie is aangebracht. De aanwezige calculatie wordt dan echter niet automatisch aangepast aan het nieuwe calculatie-aantal. Hiervan verschijnt een waarschuwing op het scherm. Na het wijzigen van het calculatie-aantal dient u dan ook zelf te zorgen dat ook de onderliggende calculatie gewijzigd wordt, zodat deze voor het nieuwe calculatie-aantal geldt.
Voorbeeld
Als de calculatie geldt voor één artikel, dan vult u '1' in.
In sommige gevallen produceert u een artikel misschien altijd per 100 stuks, omdat u dan met uw machines een optimale serie kunt draaien. Als u de standaardcalculatie dan ook per 100 stuks wilt vastleggen, vult u '100' in. Onder de knoppen Artikelen, Bewerkingen, Gereedschappen, Externe bewerkingen en Toeslagen geeft u vervolgens een calculatie op die geldt voor een serie van 100 artikelen.
Overigens hoeft het calculatie-aantal niet overeen te komen met de seriegrootte. Voor de seriegrootte is een apart veld opgenomen, waarin een andere waarde kan worden ingevuld. U kunt bijvoorbeeld de standaardcalculatie maken voor 100 stuks (calculatie-aantal = 100), terwijl u het desbetreffende artikel altijd maakt in een serie van 500 (seriegrootte = 500).
Een ander voorbeeld is een artikel waarvoor u een kwart plaat nodig heeft. Als u de calculatie van het artikel opgeeft per 4 stuks, dan kunt u bij de benodigde artikelen '1 plaat' zetten en hoeft u niet te werken met aantallen die kleiner zijn dan 1.
Dit is een informatief veld dat u niet kunt wijzigen. Een afgevinkt veld betekent dat er 'onder' dit artikel een calculatie aanwezig is. Het wordt automatisch afgevinkt zodra er een calculatieregel is toegevoegd. U kunt aan dit vinkje dus niet zien of de calculatie ook af is; het kan zijn dat nog slechts een beperkt aantal gegevens in de calculatie is aangebracht.
Zie voor meer informatie het veld Goedkeuring nacalculatie op het tabblad Calculatie/productie van het scherm Artikelen.
Dit is een informatief veld dat u niet kunt wijzigen. Als er in dit veld een vinkje staat, dan wil dat zeggen dat de calculatie beveiligd is en door niemand aangepast kan worden; er kunnen onder de knoppen Artikelen, Bewerkingen, Gereedschappen, Externe bewerkingen en Toeslagen geen regels worden toegevoegd, verwijderd of gewijzigd. Staat er in dit veld geen vinkje, dan kan de calculatie wel gewijzigd worden.
Een beveiliging kan worden aangebracht of verwijderd met behulp van de functie Beveiliging calculatie onder het menu Bewerken.
Het veld Goedkeuring nacalculatie is een informatieve aanduiding van de status van de calculatie. Als een calculatie nog niet helemaal af is of nog moet worden vergeleken met de werkelijk gemaakte kosten, dan laat u dit veld leeg. Iedereen kan dan zien dat de calculatie nog gecontroleerd moet worden en niet zomaar op een productieorder kan worden overgenomen.
Als het artikel een aantal keren geproduceerd is en de calculatie komt redelijk overeen met de daadwerkelijke kosten, dan activeert u het veld Goedkeuring nacalculatie. Vanaf dit moment kan iedereen zien dat er een controle van de calculatie heeft plaatsgevonden en dat deze calculatie kan worden gebruikt als uitgangspunt voor de productie.
Het veld Seriegrootte is van belang voor artikelen die u zelf produceert (maakdelen). In dit veld staat het voorkeursaantal voor nieuwe productieorders: de hoeveelheid artikelen die u normaal gesproken produceert op het moment dat er een behoefte aan het artikel is ontstaan. Als u een bepaald artikel bijvoorbeeld altijd in een serie van 100 maakt, dan vult u in dit veld het aantal '100' in. De seriegrootte wordt altijd weergegeven in voorraadeenheden.
Indien de seriegrootte de behoefte niet dekt, dan wordt deze opgehoogd met de waarde uit het veld Ophogen met, net zo vaak als nodig is om aan de behoefte te voldoen.
N.B.: Bij het doorrekenen van de VVP en calculatieprijzen wordt de seriegrootte gebruikt als uitgangspunt bij het bepalen van de VVP en calculatieprijs van halffabrikaten.
Dimensies
Dimensie display-omschrijving, Dimensie invoeromschrijving
U kunt zelf bepalen in welke eenheid u lengtes, breedtes en hoogtes wilt invoeren, bijvoorbeeld in millimeters of centimeters. Daarnaast heeft u de mogelijkheid om aan te geven in welke eenheid u de ingevoerde waarde op het scherm wilt zien, bijvoorbeeld in meters.
In het veld Dimensie invoeromschrijving geeft u aan in welke eenheid u de afmetingen in Isah wilt invoeren. De eenheid waarin u de afmetingen wilt zien nadat zij zijn opgeslagen, vult u in bij Dimensie display-omschrijving.
Voorbeeld
|
m |
|
mm |
In bovenstaande velden is aangegeven dat u afmetingen wilt invoeren in millimeters, maar dat de ingevoerde waarde daarna moet worden omgerekend naar en weergegeven in meters.
In de module Artikelen staat bij bovenstaande instelling achter de velden Lengte, Breedte en Hoogte de aanduiding 'm' van 'meter'. Zet u het veld Lengte, Breedte of Hoogte op 'wijzigen' om een andere afmeting op te geven, dan verandert de aanduiding van de eenheid in 'mm'. U voert de nieuwe afmeting dan ook in in millimeters. Zodra u de wijziging heeft bevestigd met en het wijzigen uitzet, wordt de ingevulde waarde omgerekend naar meters en verandert de eenheidsaanduiding achter het veld weer in 'm'.
Let op: De invoer kan alleen worden omgerekend als u heeft aangegeven hoe deze omrekening moet plaatsvinden. In het bovenstaande voorbeeld (van millimeters naar meters) moet voor een correcte omrekening de komma 3 posities naar links verplaatst worden. Deze omrekenfactor '3' geeft u aan in de module Algemeen, map Instellingen, scherm Basisgegevens, tabblad Instellingen, in het veld Omrekenfactor voor afmetingen.
U kunt natuurlijk ook de velden voor invoer en weergave van afmetingen op dezelfde waarde zetten, bijvoorbeeld allebei op 'mm'. De omrekenfactor is dan '0'.
Instellingen
Als u dit informatieve veld activeert, markeert u het artikel. Neemt u het artikel vervolgens op in een artikelcalculatie, dan activeert Isah op de desbetreffende artikelcalculatieregel de markering Speciaal stuklijstartikel. Dit gebeurt verder bij het overnemen van de artikelcalculatie naar een productiedossier.
Het veld kunt u naar eigen inzicht gebruiken als markering; de naam van het veld kunt u, indien gewenst, wijzigen met de labeleditor.
Als u dit veld activeert, dan wordt deze calculatieregel in de productiemodules automatisch gefiatteerd. De fiattering wordt bij het kopiëren van de standaardcalculatie naar een productiedossier overgenomen.
Wilt u de regel laten controleren voordat hij in de productie wordt goedgekeurd, dan laat u dit veld leeg. De werkvoorbereider zal de fiattering dan moeten aanbrengen alvorens de regel naar de productie wordt doorgezet.
Fiatteringen stellen u in staat om controles uit te voeren voordat u gegevens kunt verwerken. Indien u het uitvoeren van deze controle wilt overslaan, gebruikt u dit veld om de fiattering voor het artikel bij voorbaat aan te brengen. De regel zal dan altijd door de controle komen.
Als u dit veld activeert, dan worden voor dit artikel de besteladviezen voor interne productie direct bij het aanmaken gefiatteerd.
Fiatteringen stellen u in staat om controles uit te voeren voordat u gegevens kunt verwerken. Indien u het uitvoeren van deze controle wilt overslaan, gebruikt u dit veld om de fiattering voor het artikel bij voorbaat aan te brengen. De regel zal dan altijd door de controle komen.