Dit is de dag waarop het werk heeft plaatsgevonden.
De urencode gebruikt u om op te geven welk soort werk is uitgevoerd. Gaat het om werk dat voor een bepaalde order is uitgevoerd (directe uren), dan registreert u deze gegevens in de urenregel. Ook indirecte uren kunt u registreren, bijvoorbeeld 'Werkoverleg' of 'Ziekte'. Bij indirecte uren kunt u geen ordergegevens opgeven, maar bijvoorbeeld wel een kostenplaats.
Vult u een directe urencode in, dan is het verplicht om aan te geven voor welke offerte, order of productieorder die gemaakt zijn.
Dit is een informatief veld dat u niet kunt wijzigen. De invulling van dit veld wordt gehaald uit de urencode.
De boekingssoort geeft aan of het gaat om aanwezigheidsuren, verantwoording van directe uren, verantwoording van indirecte uren of verantwoording van afwezigheid.
De instelling van dit veld bepaalt welke velden er tijdens het verantwoorden van de uren moeten worden ingevuld. Voor de verantwoording van directe uren moeten bijvoorbeeld een offerte- of ordernummer, een productieordernummer en een bewerkingsregel worden aangegeven. Bij indirecte uren zijn deze velden niet van toepassing, maar kan een kostenplaats worden ingevuld.
Verder bepaalt de invulling van dit veld de mogelijkheden die u heeft bij het invullen van het veld Boeken op. Urencodes met de boekingssoort 'Aanwezigheidsuren' worden bijvoorbeeld wel geregistreerd, maar niet financieel geboekt. Daarom kunt u voor een urencode van de soort 'Aanwezigheidsuren' in het veld Boeken op alleen de waarde 'Niet boeken' invullen.
Dit is een informatief veld dat u niet kunt wijzigen. De invulling van dit veld wordt gehaald uit de urencode.
Dit veld geeft aan welk soort uren geboekt moeten worden, bijvoorbeeld 'Steltijd vooraf mankosten' of 'Cyclustijd machinekosten'. Als u voor elke bewerking de verschillende bezigheden apart meldt, dan kunt u in de nacalculatie niet alleen zien hoeveel uren er op een bepaalde bewerking geboekt zijn, maar ook hoeveel uren daarvan bijvoorbeeld 'Steltijd vooraf mankosten' en 'Cyclustijd machinekosten' zijn geweest.
Staat dit veld op Niet boeken, dan worden de uren voor deze urencode wel geregistreerd, maar worden er geen kosten geboekt voor man, machine en overhead.
Als u gebruikmaakt van werkkaarten, dan vult u hier het werkkaartnummer in. Isah weet dan automatisch welke gegevens bij deze werkkaart horen en zal ze direct invullen.
Let op: Dit veld kunt u alleen invullen als het gaat om een directe urencode (werk voor een bepaalde order, offerte of productieorder).
Als u gebruikmaakt van clusters, dan vult u hier het nummer van het cluster in waarvoor de werkzaamheden verricht zijn. In een cluster zijn meerdere bewerkingen gegroepeerd die door één personeelslid gelijktijdig zijn uitgevoerd. Een werknemer kan immers op één machine meerdere werkkaarten tegelijkertijd afhandelen.
De urenregels van het personeelslid worden teruggerekend op basis van de verhouding van de voorcalculatorische tijden van de machines.
Order, Offerte, Productieorder
Indien van toepassing geeft u hier op voor welke order, offerte of productieorder de werkzaamheden verricht zijn. Als u een werkkaart heeft ingevuld, zet Isah deze gegevens automatisch neer.
Let op: Dit veld kunt u alleen invullen als het gaat om een directe urencode (werk voor een bepaalde order, offerte of productieorder).
In dit veld geeft u de capaciteitsgroep op waarbinnen de bewerking is uitgevoerd. Dit veld wordt gevuld op basis van de opgegeven bewerkingsregel in het veld Bewerking. U kunt deze standaard capaciteitsgroep wijzigen; het kan namelijk voorkomen dat een bewerking is uitgevoerd op een andere capaciteitsgroep dan was voorgecalculeerd.
Dit veld wordt onder andere gebruikt in het zoekpad waarin het nacalculatietarief voor de machine wordt bepaald.
N.B.: Wanneer u geen bewerkingsregel selecteert maar wel een capaciteitsgroep invult, maakt Isah een nieuwe bewerkingsregel met de gekozen capaciteitsgroep. Dit gebeurt als u de urenregel opslaat. De volgende vraag verschijnt in dat geval op het scherm: 'Bewerking is leeg. Bewerking aanmaken met ingevulde capaciteitsgroep?'
Hier geeft u eventueel de machine op waarop de bewerking is uitgevoerd. Dit veld wordt onder andere gebruikt in het zoekpad waarin het nacalculatietarief voor de machine wordt bepaald.
In dit veld geeft u op hoeveel stuks er bij de bewerking zijn geproduceerd of hoeveel bewerkingen zijn uitgevoerd. Isah vult automatisch het aantal in dat bij de gespecificeerde bewerking hoort, maar u kunt dit aantal wijzigen.
Let op: Als bij de bewerking een gereedschap is gebruikt dat per geproduceerd stuk wordt afgeschreven, dan kan Isah de afschrijving alleen laten plaatsvinden als u het veld Aantal invult.
Dit veld activeert u als u de bewerking gereed wilt melden. Deze activering heeft gevolgen in de productiemodules. Na het verwerken van de urenregel:
Gereedmeldingen die in de module Urenverantwoording met behulp van het veld Gereed zijn gedaan, kunnen overigens nog geannuleerd worden in de productiemodules; niet-gereedgemelde bewerkingen kunnen er worden gereedgemeld. Het is dan ook niet verplicht om gereedmeldingen via de module Urenverantwoording te laten lopen.
Klant, Naam, Artikel, Omschrijving
Deze velden zijn informatief en worden automatisch gevuld zodra u een offerte, order, productieorder of werkkaart heeft gespecificeerd.
In dit veld kunt u opgeven welke werknemer de uren heeft gemaakt. Deze informatie gebruikt Isah bij het zoeken naar een nacalculatietarief voor de mankosten.
Hier staat de werktijdentabel die voor het personeelslid van toepassing is. Isah vult de werktijdentabel automatisch in nadat u het personeelsnummer heeft opgegeven. De werktijdentabel is afhankelijk van de datum in de urenregel en ligt vast bij het rooster van het personeelslid. De werktijdentabel is in de urenregel een verplicht veld, omdat Isah op basis van de werktijdentabel tijdens het verwerken van de urenregels eventuele overwerkpercentages afleest en boekt.
Een werktijdentabel is een feite een ploeg waarbij u de verschillende werktijden en pauzes heeft vastgelegd. Door de werktijden en pauzes in een tabel vast te leggen kunnen o.a. het totaal aantal gewerkte uren, de pauze-uren en overuren van een urenregel automatisch worden berekend.
Er zijn twee soorten werktijdentabellen, namelijk tabellen met vaste of met variabele werktijden. Het soort werktabel dat u invult, bepaalt de gegevens die verder in het scherm Urenverantwoording opgegeven moeten worden.
|
Wanneer in de urenregel een werktijdentabel voor vaste werktijden staat, dan zijn de velden Starttijd en Eindtijd onder Geklokte tijden in het scherm Urenverantwoording verplicht; u dient exacte werktijden op te geven. |
|
Wanneer in de urenregel een werktijdentabel voor variabele werktijden staat, boekt u de gewerkte uren in aantallen. Dit betekent dat een werknemer zijn totale aantal gewerkte uren verantwoordt, maar de exacte tijden niet hoeft op te geven. Boekingen op werktijdentabellen van het type 'Variabele werktijden' mogen in het scherm Urenverantwoording gedaan worden onder zowel Berekende tijden als Geklokte tijden. Het verwerken van deze boekingen gebeurt echter altijd in totale tijd. Met totale tijd wordt hier bedoeld een boeking van bijvoorbeeld '2 uur gewerkt aan productieorder Y', en '0,5 uur gewerkt aan het schoonmaken van machine Y'. Een boeking als '12:00 tot 13:15' is toegestaan, maar zal verwerkt worden als '1,25 uur gewerkt'. De exacte tijd van deze boeking zal ter informatie worden meegenomen. Bij variabele werktijden zijn urenregels met als boekingssoort 'Aanwezigheidsuren' of 'Verantwoording afwezigheid' een uitzondering op bovenstaande regel. Indien op een dergelijke regel een exacte start- en een exacte eindtijd wordt geboekt, zal deze niet als totale tijd worden verwerkt. |
Het opgeven van een kostenplaats is verplicht als in de urenregel een urencode van het type indirecte uren staat. Isah registreert de kostenplaats in de journaalpost die ontstaat tijdens het verwerken van de urenregel.
Als u wilt registreren waarom een bewerking langer heeft geduurd dan was voorgecalculeerd, dan kunt u deze reden opgeven als storingscode. Op deze manier kunt u later, bijvoorbeeld in de verwerkte uren, terugzien wat de reden was dat de bewerking langer duurde, bijvoorbeeld 'Machinestoring' of 'Materiaal niet beschikbaar'. De storingscode is puur informatief en wordt alleen gebruikt als statistiekgegeven.
Geklokte tijden
Hier geeft u aan op welke dag het werk in de urenregel is gestart. Isah gebruikt dit als uitgangspunt en zal met de gegevens in de opgegeven werktijdentabel de berekende tijden bepalen.
Hier geeft u aan op welke dag het werk in de urenregel is geëindigd. Isah gebruikt dit als uitgangspunt en zal met de gegevens in de opgegeven werktijdentabel de berekende tijden bepalen.
In dit veld geeft u de tijd op waarop het werk in de urenregel is gestart. Isah gebruikt dit als uitgangspunt en zal met de gegevens in de opgegeven werktijdentabel de berekende tijden bepalen.
De werktijdentabellen zijn van belang voor de invulling van het scherm Urenverantwoording:
|
Wanneer in de urenregel een werktijdentabel voor vaste werktijden staat, dan zijn de velden Starttijd en Eindtijd onder Geklokte tijden in het scherm Urenverantwoording verplicht; u dient exacte werktijden op te geven. |
|
Wanneer in de urenregel een werktijdentabel voor variabele werktijden staat, boekt u de gewerkte uren in aantallen. Dit betekent dat een werknemer zijn totale aantal gewerkte uren verantwoordt, maar de exacte tijden niet hoeft op te geven. Boekingen op werktijdentabellen van het type 'Variabele werktijden' mogen in het scherm Urenverantwoording gedaan worden onder zowel Berekende tijden als Geklokte tijden. Het verwerken van deze boekingen gebeurt echter altijd in totale tijd. Met totale tijd wordt hier bedoeld een boeking van bijvoorbeeld '2 uur gewerkt aan productieorder Y', en '0,5 uur gewerkt aan het schoonmaken van machine Y'. Een boeking als '12:00 tot 13:15' is toegestaan, maar zal verwerkt worden als '1,25 uur gewerkt'. De exacte tijd van deze boeking zal ter informatie worden meegenomen. Bij variabele werktijden zijn urenregels met als boekingssoort 'Aanwezigheidsuren' of 'Verantwoording afwezigheid' een uitzondering op bovenstaande regel. Indien op een dergelijke regel een exacte start- en een exacte eindtijd wordt geboekt, zal deze niet als totale tijd worden verwerkt. |
Tip: Het is beter om niet te werken met een mengvorm tussen exacte uren en gewerkte aantallen uren. U werkt of volgens vaste tijden (exacte tijden opgeven), of volgens variabele tijden (totalen opgeven of exacte tijden laten omrekenen).
In dit veld geeft u de tijd op waarop het werk in de urenregel is gestopt. Isah gebruikt dit als uitgangspunt en zal met de gegevens in de opgegeven werktijdentabel de berekende tijden bepalen.
N.B.: Dat u een eindtijd opgeeft, hoeft niet te betekenen dat de bewerking gereed is; er kan op een ander tijdstip verder aan gewerkt zijn.
De werktijdentabellen zijn van belang voor de invulling van het scherm Urenverantwoording:
|
Wanneer in de urenregel een werktijdentabel voor vaste werktijden staat, dan zijn de velden Starttijd en Eindtijd onder Geklokte tijden in het scherm Urenverantwoording verplicht; u dient exacte werktijden op te geven. |
|
Wanneer in de urenregel een werktijdentabel voor variabele werktijden staat, boekt u de gewerkte uren in aantallen. Dit betekent dat een werknemer zijn totale aantal gewerkte uren verantwoordt, maar de exacte tijden niet hoeft op te geven. Boekingen op werktijdentabellen van het type 'Variabele werktijden' mogen in het scherm Urenverantwoording gedaan worden onder zowel Berekende tijden als Geklokte tijden. Het verwerken van deze boekingen gebeurt echter altijd in totale tijd. Met totale tijd wordt hier bedoeld een boeking van bijvoorbeeld '2 uur gewerkt aan productieorder Y', en '0,5 uur gewerkt aan het schoonmaken van machine Y'. Een boeking als '12:00 tot 13:15' is toegestaan, maar zal verwerkt worden als '1,25 uur gewerkt'. De exacte tijd van deze boeking zal ter informatie worden meegenomen. Bij variabele werktijden zijn urenregels met als boekingssoort 'Aanwezigheidsuren' of 'Verantwoording afwezigheid' een uitzondering op bovenstaande regel. Indien op een dergelijke regel een exacte start- en een exacte eindtijd wordt geboekt, zal deze niet als totale tijd worden verwerkt. |
Tip: Het is beter om niet te werken met een mengvorm tussen exacte uren en gewerkte aantallen uren. U werkt of volgens vaste tijden (exacte tijden opgeven), of volgens variabele tijden (totalen opgeven of exacte tijden laten omrekenen).
Berekende tijden
Voor het boeken van pauzes kunt u kiezen uit verschillende methodes.
- Niet volgens werktijdentabel: |
De pauzes van de werktijdentabel worden beschouwd als gewerkte tijd. Dit wil zeggen dat voor pauzetijd gewoon kosten worden geboekt volgens het percentage dat in de werktijdentabelregels staat vermeld. |
- Geheel als pauze: |
De tijd die is ingevuld, zal als pauze worden geboekt. |
Dit veld kunt u alleen invullen wanneer u de urenregel boekt op een werktijdentabel van het type 'Variabele werktijden'. In dat geval kunt u ervoor kiezen om exacte werktijden op te geven (onder Geklokte tijden) of een totaaltijd in het veld Totale tijd.
Wanneer u boekt op een werktijdentabel van het type 'Vaste werktijden', dan gebruikt u de velden Starttijd en Eindtijd onder Geklokte tijden.