Na het importeren van inkoopfacturen voor diensten vanuit Isah in een Belgische administratie kan het nodig zijn om handmatig de BTW-aangifte te corrigeren. U kunt instellen dat de BTW-aangifte voor deze gevallen automatisch goed verloopt.
BTW invoeren voor goederen of diensten
Wanneer een artikel of dienst wordt geleverd door een leverancier uit een EU-land of door een medecontractant, dan is er sprake van 'BTW verlegd'. Wanneer er sprake is van 'BTW verlegd', dan moet het BTW-bedrag via de aangifte zowel teruggevorderd als betaald worden. Per saldo is het te betalen BTW-bedrag € 0,00.
De uitsplitsing naar BTW-vakken voor dit soort inkoopfacturen gebeurt in een Belgische administratie als volgt. Het terug te vorderen bedrag wordt geplaatst in vak 59 - Aftrekbare BTW. Het te betalen BTW-bedrag wordt ofwel geplaatst in vak 55 (IC verwerving van goederen) of in vak 56 (IC verwerving van diensten/diensten uitgevoerd door medecontractant).
Het financiële pakket bepaalt aan de hand van de in de factuur gebruikte grootboekrekening wat voor soort verwerving het betreft: een verwerving van goederen of van diensten. Bij de grootboekrekeningen geeft u aan welk soort BTW bij gebruik van de rekening van toepassing is. De grootboekrekening zorgt er dus voor dat de BTW wordt uitgesplitst naar het juiste vak.
Tussenrekeningen aanmaken voor BTW over goederen en BTW over diensten
Het is mogelijk om op een inkoopfactuur meerdere BTW-tussenrekeningen te gebruiken: voor BTW over goederen en voor BTW over diensten. Per BTW-code van het type 'Inkoop' kunt u opgeven via welke BTW-tussenrekening de BTW geboekt moet worden (scherm Financiële aansturing BTW, veld Grootboekrekening).
Via het 'Zoekpad BTW-tussenrekening' vindt Isah de juiste grootboekrekening. Als bij de gekozen BTW-code een BTW-tussenrekening is ingevuld, dan wordt deze grootboekrekening geselecteerd. Is dat niet het geval, dan wordt de BTW-tussenrekening uit het vangnet gebruikt (module Algemeen, map Grootboekinstellingen, scherm Vangnetrekeningen, tabblad Vangnetrekeningen 3, veld BTW-tussenrekening). Als hier ook geen rekening is ingevuld, dan wordt de BTW geboekt op de uitwijkrekening (scherm Vangnetrekeningen, tabblad Vangnetrekeningen 3, veld Uitwijkrekening).
Als u bij de leverancier de juiste BTW-code invult (scherm Leveranciers, tabblad Financieel, veld BTW-code), dan zal automatisch de juiste BTW- tussenrekening gebruikt worden.
Voor elke tussenrekening worden regels afgedrukt op de inkoopfactuur. Meerdere tussenrekeningen resulteren dus in meerdere regels.
Voorbeeld
Het Belgische bedrijf A produceert airconditionings. Onderdelen voor de airco's worden gekocht bij de Duitse leverancier X. De installatie wordt gedaan door een Belgisch installatiebedrijf, Y.
A ontvangt van beide bedrijven een inkoopfactuur. De BTW op deze facturen moet anders behandeld worden. Bij leverancier X zijn immers goederen ingekocht en bij medecontractant Y is een dienst ingekocht. De BTW die voor X moet worden afgedragen moet in vak 55 worden geboekt en de BTW die voor Y moet worden afgedragen moet naar vak 56.
Bij leverancier X is de BTW-code 'IC verwerving goederen' opgegeven. Er is geen BTW-tussenrekening gekoppeld aan BTW-code 'IC verwerving goederen'. Voor de journalisering van de BTW-regels wordt de vangnetrekening gebruikt. De rekening die hier is ingevuld heet 'BTW-tussenrekening goederen'.
Bij leverancier Y is de BTW-code 'Verwerving diensten Medecontractant' opgegeven. Aan de BTW-code 'Verwerving diensten Medecontractant' is de grootboekrekening 'BTW tussenrekening diensten' gekoppeld. Bij journalisering van de BTW-regel wordt deze tussenrekening gebruikt.
In het financiële pakket is de BTW-tussenrekening goederen ingesteld als Goederenrekening. De BTW-tussenrekening diensten is ingesteld als Dienstenrekening.
De uitsplitsing naar BTW-vakken volgens de Belgische regelgeving gaat als volgt: