Algemeen
In dit veld kunt u voor het artikel een verkoopgroep invullen. Verkoop-artikelgroepen gebruikt u om artikelen vanuit het gezichtspunt van verkoop in te delen in groepen.
Als u het artikel voornamelijk aan één bepaalde klant verkoopt, dan neemt u deze klant op in het veld Klant. Het artikel kunt u dan nog wel aan andere klanten verkopen; het is niet automatisch klantgebonden.
Verkoopt u het artikel standaard aan een aantal van uw klanten, dan neemt u deze klanten op onder de knop Klanten. Daarbij kunt u per klant ook prijzen en prijsstaffels opnemen. Weer geldt dat het artikel ook nog aan andere klanten verkocht kan worden; het is niet automatisch klantgebonden.
Wilt u het artikel exclusief verkopen aan de klant in het veld Klant of aan de klanten onder de knop Klanten, dan activeert u het veld Klantgebonden artikel. Het artikel kan dan alleen nog maar worden opgenomen bij offertes en orders voor:
In dit veld geeft u op onder welke code het artikel bekend is bij de klant (uit het veld Klant).
In dit veld staat met welke levertijd voor dit artikel normaal gesproken rekening gehouden moet worden indien het verkocht wordt. De levertijd wordt vastgelegd in reguliere weekdagen.
Prijzen
In het veld Rekeneenheid geeft u aan voor welke eenheid de prijs geldt. U heeft de volgende keuzemogelijkheden:
|
Dit is de voorraadeenheid die in het scherm Artikelen op het tabblad Algemeen is ingesteld |
|
Kilogrammen |
|
Vierkante meters |
|
Dit is de inkoopeenheid die is ingesteld op het tabblad Inkoop van het scherm Artikelen; deze keuzemogelijkheid is alleen beschikbaar bij de rekeneenheid voor de inkoopprijs. |
|
Dit is de verkoopeenheid die is ingesteld op het tabblad Verkoop van het scherm Artikelen; deze keuzemogelijkheid is alleen beschikbaar bij de rekeneenheid voor de verkoopprijs. |
Zodra u een keuze heeft gemaakt, ziet u de rekeneenheid verschijnen in het veld achter het Rekenaantal.
In het veld Rekenaantal geeft u aan voor hoeveel rekeneenheden de prijs geldt. Als u in het veld Rekeneenheid bijvoorbeeld kiest voor 'Gewicht' en bij Rekenaantal '100' invult, dan geldt de prijs per 100 kg.
Hier staat de standaard verkoopprijs van het artikel. De verkoopprijs wordt automatisch overgenomen op offertes en orders voor dit artikel. Het veld is op deze plaats nog te wijzigen.
Als u in het veld Toeslag/korting een toeslag of korting opgeeft, dan wordt deze in de prijs verrekend. Isah hanteert dan de berekende verkoopprijs (inclusief toeslag of korting) als verkoopprijs voor dit artikel.
N.B.: Dit veld staat zowel op het tabblad Verkoop als op het tabblad Prijzen. Een wijziging op het ene tabblad wordt automatisch doorgevoerd op het andere tabblad.
Wilt u meerdere verkoopprijzen opgeven, bijvoorbeeld staffelingen of verkoopprijzen per klant, dan gebruikt u daarvoor de knop Klanten. De prijs op het tabblad Verkoop wordt alleen gebruikt als voor een klant geen specifiekere prijs is gevonden (bijvoorbeeld in een contract, prijslijst of onder de knop Klanten).
Indien dit van toepassing is, neemt u hier een toeslag- of kortingspercentage op. Het toeslag- of kortingsbedrag wordt berekend over de ingevoerde prijs.
De toeslag/korting wordt automatisch overgenomen op besteladviezen en inkooporderregels voor dit artikel. Het veld is op deze plaats nog te wijzigen.
Als u een toeslag wilt opgeven, vult u een positief percentage in; voor een korting gebruikt u een negatief percentage.
Dit is een informatief veld dat u niet kunt wijzigen. Het is de berekende verkoopprijs (verkoopprijs inclusief toeslag of korting). Deze prijs wordt gehanteerd als verkoopprijs op offertes en orders voor dit artikel, tenzij voor de klant een specifiekere prijs is gevonden (bijvoorbeeld in een contract). Het veld is op deze plaats nog te wijzigen.
Eenheden
Hier kan worden gedefinieerd in welke eenheid het artikel (meestal) verkocht wordt. Bij het invullen van dit veld kunt u gebruikmaken van een keuzelijst, maar u kunt ook een eenheid invullen die niet in de keuzelijst voorkomt. Een voorbeeld hiervan is de verkoopeenheid 'Doos'.
In het veld achter de verkoopeenheid wordt gedefinieerd uit hoeveel voorraadeenheden één verkoopeenheid bestaat. Deze informatie is nodig om elders in Isah omrekeningen te kunnen maken tussen de verschillende eenheden.
Op deze plaats stelt u een eenheidscode voor de verkoop in. Deze eenheidscode werkt door op offertes en orders. Zet u de eenheidscode bijvoorbeeld op 'Aantal * lengte', dan moet op een offerte of order voor het artikel een aantal en een lengte worden opgegeven en kan geen breedte of hoogte worden ingevuld.
Dit veld is dus een directe aansturing van de manier waarop het artikel op een offerte of order wordt geregistreerd.
Let op: Indien de verkoopeenheidscode afwijkt van de voorraadeenheidscode, dan moet u achter het veld Verkoopeenheid een juiste conversiewaarde tussen de beide eenheden opgeven.
Voorbeeld
Op het tabblad Algemeen heeft u de voorraadeenheden van een artikel als volgt gedefinieerd:
|
st |
|
Aantal |
U kunt het artikel echter alleen verkopen in dozen van 10 stuks. Op het tabblad Verkoop dient u dan de volgende eenheden op te geven:
|
Aantal |
|
Doos |
De omrekening van de verkoopeenheid zal dus zijn: Doos = 10 st.
Instellingen
Hier geeft u een standaardwaarde op die wordt overgenomen op nieuwe verkoop-subregels waarin dit artikel wordt opgenomen. Het veld is op deze plaats nog te wijzigen.
De factureringswijze is alleen van belang voor dummy-artikelen die gebruikt worden om kosten of diensten in rekening te brengen die horen bij een ander, 'gewoon' artikel, bijvoorbeeld 'Administratiekosten' bij het artikel 'Display'.
Een artikel dat bij een ander artikel hoort kan automatisch worden meegefactureerd met het hoofdartikel. U maakt daarvoor in een verkooporder één verkoopregel aan met het hoofdartikel ('Display') en bij deze verkoopregel neemt u een subregel op met het artikel dat daarbij hoort ('Administratiekosten').
Het artikel op de subregel kan nu automatisch meegefactureerd worden op het moment dat een factuur wordt aangemaakt voor het hoofdartikel, maar hiervoor moet in Isah wel aangegeven zijn op welke manier met het factuurbedrag van de subregel moet worden omgegaan. Dit geeft u aan in het veld Factureringswijze.
U heeft de keuze uit de volgende mogelijkheden:
|
Dit vult u in voor artikelen die niet van het type 'Kosten' of 'Diensten' zijn. |
|
Er is geen directe relatie tussen de verzending van de 'echte' artikelen en de facturering van kosten of diensten. U laat de facturering van de kosten en diensten dus niet verlopen via de expeditiebonnen. Wanneer u kiest voor 'Geen relatie' kunt u voor de kosten en diensten bijvoorbeeld handmatig facturen aanmaken. U bepaalt bij de facturering op welke factuur de kosten of diensten in rekening worden gebracht. |
|
De facturering van de kosten en diensten geschiedt op basis van het aantal 'echte' artikelen dat verzonden is. Als bijvoorbeeld een kwart van de artikelen verzonden is, zal op de verkoopfactuur ook een kwart van het factuurbedrag voor kosten of diensten in rekening worden gebracht. |
|
De kosten of diensten worden bij de eerste verzending van de artikelen geheel gefactureerd. |
|
De kosten of diensten worden bij de laatste verzending van de artikelen geheel gefactureerd zodra de verzending gereed wordt gemeld. |
|
De opgegeven kosten of diensten worden bij iedere verzending voor het volledige bedrag in rekening gebracht. |
Met de afdrukcode geeft u aan op welke externe documenten het artikel moet worden opgenomen als het wordt verkocht via een verkoopofferte of verkooporder. U kunt kiezen uit 'Niet afdrukken' en uit verschillende combinaties van de mogelijkheden orderbevestiging, expeditie (expeditiebon) en facturering (factuur).
Als u bijvoorbeeld het artikel 'Administratiekosten' op een verkooporder opneemt, wilt u dat waarschijnlijk niet op de expeditiebon hebben staan, maar wel op de orderbevestiging en de factuur. U kiest dan voor de afdrukcode 'Orderbevestiging + Facturering'.
De instelling in dit veld is een voorkeurswaarde die wordt overgenomen op de verkoopregel zodra het artikel in een verkoopregel wordt opgenomen. Het veld is op deze plaats nog te wijzigen.