De integratie tussen een CAD- of PDM-pakket en Isah zorgt ervoor dat engineering en logistieke afdelingen kunnen putten uit dezelfde informatie. Gegevens uit Isah kunnen in het CAD- of PDM-pakket beschikbaar gesteld worden en inkopers en werkvoorbereiders hebben direct inzicht in materiaallijsten. Als u gegevens niet op twee plaatsen maar op één keer plek hoeft bij te houden, resulteert dat in minder werk, minder fouten en inzicht in de laatste stand van zaken.
Stuklijst overzetten van CAD- of PDM-pakket naar Isah
De integratie draait met name om het overzetten van de stuklijst van het CAD- of PDM-pakket naar de productiecalculatie van Isah.
Dat kan op de volgende manieren:
vanuit het CAD-of PDM-pakket naar de artikelcalculatie en van daaruit naar de productiecalculatie, bijvoorbeeld bij standaardartikelen waarbij de gegevens overgezet worden naar Isah als engineering is afgerond
vanuit het CAD-of PDM-pakket via engineering-items naar de productiecalculatie, Deze methode is bijvoorbeeld geschikt bij klantspecifieke producten en als engineering en vervolgprocessen zoals werkvoorbereiding en inkoop gelijktijdig uitgevoerd worden. Dan is het immers mogelijk om engineering wijzigingen te laten doorvoeren op een reeds in productie aanwezige stuklijst. Hierbij dienen engineering-items als tussenstap in het overzetten van gegevens naar Isah.
Bij een directe koppeling tussen de CAD-of PDM-pakket en de artikelcalculatie zet u de gegevens vanuit het CAD-of PDM-pakket over naar de artikelcalculatie in Isah. De instellingen voor die koppeling legt u wel vast in de module Engineering (zie hieronder).
Voor koppelingen via engineering-items, zet u in de module Engineering de gegevens met synchronisatieverwerkingen over naar de productiecalculatie en legt u de instellingen en de engineering-items zelf vast. Engineering-items gebruikt u om het synchroniseren van externe stuklijsten met een productiedossier te faseren. De beslissing wie wat op welk moment mag synchroniseren kan dan bewust worden genomen en met rechten in Isah worden vastgelegd. Zo kunt u een functiescheiding realiseren tussen bijvoorbeeld de engineer en de werkvoorbereider. Een structuur van engineering-items vergt wel extra administratieve handelingen: elk engineering-item moet namelijk uiteindelijk gekoppeld worden aan een artikel. Voor elk engineering-item moet er dus een artikel aanwezig zijn.
Instellingen overzetten van Isah naar CAD- of PDM-pakket
U heeft de volgende mogelijkheden voor het overzetten van informatie uit Isah naar een CAD- of PDM-pakket:
documenteigenschappen, vanuit Isah kunt u bij veel CAD-documenten documenteigenschappen aanmaken en vullen met informatie uit Isah. Zo kunt u bijvoorbeeld de bedrijfsnaam opgeven zodat personen die het document ontvangen weten waar het vandaan komt of bepalen dat niet de klantcode maar de klantnaam in de stuklijst op tekening komt te staan.
de inhoud van de stuklijst op tekening. De inhoud van de calculatie (stuklijst) zoals deze is geregistreerd in Isah, wordt weergegeven in de tekening. U geeft aan welke gegevens in welke volgorde in de stuklijst moeten komen te staan.
Verschillende scenario's voor werken met engineering en logistiek
De engineeringintegratie biedt veel mogelijkheden om aan te kunnen sluiten bij de verschillende manieren waarop bedrijven werken met engineering en logistiek. Variaties zijn mogelijk op het gebied van:
structuur: Wilt u de hiërarchische engineeringstructuur geheel of gedeeltelijk overnemen? Kiest u voor een gelaagde of het terugbrengen van (een gedeelte van) de structuur tot één niveau (platslaan)?
mate van engineering: Wilt u de engineeringstructuur volledig, gedeeltelijk of niet specificeren?
vrijgavemoment: Wordt een engineeringstructuur afgerond voorafgaand aan de opbouw van de stuklijst in Isah (serieel) of tegelijkertijd met de stuklijst in Isah (concurrent)?
materiaaltoepassing: Hoe worden basismaterialen of standaardcomponenten uit de symboolbibliotheek toegepast?
Als een engineer een voorlopig CAD-document maakt, bijvoorbeeld van een frame, kan hij deze in Isah alvast vastleggen als engineering-item. Is het document klaar, dan geeft de werkvoorbereider de tekening vrij en synchroniseert deze met het productiedossier. Pas dan gaat het document naar productie.
De engineeringstuklijst wordt één-op-één gekopieerd naar een nieuw productiedossier in Isah. Ieder engineering-item krijgt een gekoppeld productiedossier en iedere engineeringstuklijstregel wordt een productiecalculatieregel in Isah. Wanneer de productiecalculatieregel een artikel bevat met bestelcode 'In nieuw productiedossier produceren', wordt een nieuw productiedossier aangemaakt en wordt hiervan ook de stuklijst ingekopieerd.
Als er in Isah al een (deel van een) productiedossier is aangemaakt voor het artikel, wordt het productiedossier aangepast op de engineeringstuklijst bij het synchroniseren.
Als een engineeringstuklijst met veel halffabrikaten één-op-één gekopieerd wordt naar een nieuw productiedossier in Isah, kan een groot aantal productiedossiers ontstaan. Om in productie met een plattere structuur te werken, slaat u de engineeringstuklijst plat. U kunt in de engineeringstuklijstregel aangeven dat deze moet worden platgeslagen bij het synchroniseren met productie. De calculatieregels van een halffabrikaat worden dan op hetzelfde niveau geplaatst als het halffabrikaat. U kunt ervoor kiezen om het halffabrikaat in de calculatie zichtbaar te maken als phantom-regel zodat u kunt zien bij welk product de calculatieregels horen.
Voorbeeld
Een fabrikant van kantoormeubelen maakt diverse type tafels. De bevestiging van de poten aan de tafel gebeurt altijd met 1 bout, 1 moer en 2 borgringen. Voor 1 tafel met 4 poten zijn dus 4 bouten, 4 moeren en 8 borgringen nodig. Deze artikelen worden opgenomen in het phantom-artikel 'bevestigingsset'. Bij het invoeren van 1 set in een productiestuklijst worden 3 calculatieregels ingekopieerd voor de bouten, moeren en borgringen.
Een engineer tekent vaak eerst de benodigde componenten, vervolgens de halffabrikaten en uiteindelijk het eindproduct. De engineering van inkoopdelen met een lange levertijd krijgt ook meestal prioriteit. Het is dan wenselijk om een component waarvan de engineering gereed is, te kunnen vrijgeven en de productie te starten. De plaats van dit component in de uiteindelijke calculatie is op dat moment nog niet bekend. Een dergelijke productieorder wordt al aan de verkooporder gekoppeld en krijgt pas later zijn definitieve bestemming.
Het zal vaak voorkomen dat een engineeringstuklijst wijzigt als (een deel van) de stuklijst al gekoppeld is aan een productiedossier. De volgende situaties kunnen zich voordoen:
kenmerken zijn gewijzigd, bijvoorbeeld het aantal of de afmeting. Het is afhankelijk van de instellingen of de gekoppelde calculatieregel wordt aangepast.
de structuur is gewijzigd: aanvullingen resulteren in nieuwe calculatieregels. Wordt een stuklijstregel verwijderd, dan wordt de koppeling tussen die regel en de calculatieregel verbroken. Afhankelijk van instellingen en voorwaarden worden verwijderde regels ook uit de calculatie verwijderd.
Sommige bedrijven engineeren op klantorder waarbij ze meerdere producten gefaseerd uitleveren. Engineering verwerkt de ervaringen met de eerste productieseries in de productieorders die nog uitgevoerd moeten worden. Per engineering-item koppelt u dan meerdere productieorders.
Een 3D-model kan meerdere identieke artikelen bevatten. Wanneer deze artikelen op uiteenlopende plaatsen in het model voorkomen, krijgt elk artikel zijn eigen productiedossier. Aangezien het om identieke artikelen gaat, is het wenselijk ze in één productiedossier te plaatsen. U noteert het aantal artikelen zodat u na de synchronisatie dit aantal in één van die productiedossiers kunt invoeren en de overige productiedossiers kunt verwijderen.
Als u werkt vanuit een bibliotheek en de engineeringstuklijst wordt overgenomen, dan moeten alle bibliotheek-items als engineering-items worden opgenomen. De meeste standaardartikelen in de module Artikelen zult u dan ook moeten opnemen als engineering-item.
Als u zowel een koppeling met artikelen als met productiedossiers wilt, dient u de standaardartikelen als engineering-item in te voeren. Vervolgens neemt u ze in een productiedossier op.
Integratie met 2D of 3D CAD-pakket
De integratie met een 2D CAD-pakket verschilt sterk van die met een 3D CAD-pakket. In 3D CAD-pakketten maakt de engineer voor alle onderdelen een document en in een samenstellingsdocument combineert hij de gerelateerde onderdelen. Uiteindelijk onstaat een hiërarchie van documenten; deze structuur staat model voor de calculatie in Isah. In 2D CAD-pakket ontbreekt zo'n structuur meestal, zodat de calculatie (stuklijst)in Isah zelf opgebouwd moet worden.