Previous Topic

Next Topic

Inhoudsopgave

Book Index

Nieuw boekjaar openen/boekjaar sluiten

Doorlopende boekjaren

Isah Finance werkt met doorlopende boekjaren. Als een bedrijf/boekjaar een volgend boekjaar heeft, worden alle balansmutaties in het huidige en het volgende boekjaar verwerkt.

Nieuw boekjaar openen

Een aantal grootboekrekeningen staat op de balans, het overzicht van alle bezittingen en schulden van uw bedrijf op een bepaald moment. Transacties op die grootboekrekeningen worden niet alleen geboekt in het jaar van de boekdatum maar ook in volgende boekjaren. Als bijvoorbeeld de grootboekrekening 'Gebouwen' in 2016 een saldo heeft van € 1.500.000 en in 2017 van € 200.000, dan is het eindsaldo van 2017 op de balans €1.700.000 (€ 1.500.000+€ 200.000).

Hieronder is weergegeven welke rubrieken van het grootboek bij de balans horen en welke bij de verlies-en-winstrekening.

 

Balans

Verlies-&winstrekening

Rubriek beginnend met het nummer:

0,1, 2 of 3

Overige nummers

Onverwerkt resultaat voorgaande boekjaren

Om in het huidige boekjaar alleen het resultaat weer te geven dat in dat boekjaar is behaald, wordt het onverwerkte resultaat gepresenteerd op de aparte grootboekrekening Onverwerkt resultaat.

Resultaat verwerken

Met de functie resultaat verwerken kunt u het resultaat van een boekjaar boeken op een grootboekrekening: voor balansrekeningen is dat de grootboekrekening Algemene reserve en voor verlies&winst-rekeningen is dat Verwerkt resultaat. Het resultaat ziet u terug in het scherm Grootboekoverzicht. De verwerking Resultaat verwerken zorgt er ook voor dat in een volgend boekjaar het onverwerkte resultaat op € 0,- wordt gezet.

Boekingen in voorgaand jaar uitvoeren

Het kan voorkomen dat er nog boekingen plaatsvinden in een voorgaand jaar. U voert dan nogmaals de functie resultaat verwerken uit.