U gebruikt de verwerking Uitvoeren doorlooptijdenplanning om de planning van een of meer productiedossiers door te rekenen. Hierbij worden de bewerkingen die in het productiedossier zijn opgegeven onder de knop Bewerkingen automatisch ingepland. Zijn er in het productiedossier ook artikelen, gereedschappen of externe bewerkingen opgenomen die aan een bewerking zijn gekoppeld, dan worden deze artikelen, gereedschappen en externe bewerkingen automatisch meegepland.
Bij het doorrekenen van de planning heeft u twee mogelijkheden:
vooruit plannen op basis van een startdatum
achteruit plannen op basis van een einddatum.
Ook onderliggende dossiers kunt u laten meeplannen.
De ingeplande bewerkingen kunt u onder andere bekijken op het tabblad Gantt-diagram van het scherm Productiecalculatie bewerkingen. Het is mogelijk de planning met de hand aan te passen, hem te laten vervallen of nogmaals door te laten rekenen. De berekende doorlooptijdenplanning hoeft dan ook niet definitief te zijn.
Let op: Uitvoeren doorlooptijdenplanning maakt geen gebruik van de personeelsroosters. Het inplannen gebeurt op basis van de beschikbare capaciteit van de capaciteitsgroep die in de bewerkingsregel staat.
Zie voor meer informatie over de manier waarop Isah de planning berekent het helponderwerp Processen in Isah, Planning.
Deze velden kunnen alleen worden ingevuld als gekozen is voor een selectie op productiestatus/-datum. Als deze velden leeg worden gelaten, geldt dat alles wordt geselecteerd.
De velden Bevroren periode en Van zijn met elkaar verbonden:
Huidige datum + Bevroren periode = Van
Zet u de bevroren periode op 0, dan wordt geen datum 'Van' ingevuld. U kunt deze dan nog zelf bepalen. Ook als de datum 'Van' automatisch is gevuld met behulp van bovenstaande berekening, kunt u nog van deze datum afwijken door een andere in te vullen.
Bij vooruit plannen geldt de periode 'Van' - 'Tot en met' voor de startdatum van het productiedossier. Dat wil zeggen dat alleen productiedossiers waarvan de startdatum binnen de selectie valt, gepland worden. Bij achteruit plannen geldt de periode 'Van' - 'Tot en met' voor de einddatum van het productiedossier. Dat wil zeggen dat alleen productiedossiers waarvan de einddatum binnen de selectie valt, gepland worden.
Deze velden kunnen alleen worden ingevuld als gekozen is voor een selectie op productiestatus/-datum. Als deze velden leeg worden gelaten, geldt dat alles wordt geselecteerd.
De velden Planhorizon en Tot en met zijn met elkaar verbonden:
Huidige datum + Planhorizon = Tot en met
Zet u de planhorizon op 0, dan wordt geen datum 'Tot en met' ingevuld. U kunt deze dan nog zelf bepalen. Ook als de datum 'Tot en met' automatisch is gevuld met behulp van bovenstaande berekening, kunt u nog van deze datum afwijken door een andere in te vullen.
Bij vooruit plannen geldt de periode 'Van' - 'Tot en met' voor de startdatum van het productiedossier. Dat wil zeggen dat alleen productiedossiers waarvan de startdatum binnen de selectie valt, gepland worden. Bij achteruit plannen geldt de periode 'Van' - 'Tot en met' voor de einddatum van het productiedossier. Dat wil zeggen dat alleen productiedossiers waarvan de einddatum binnen de selectie valt, gepland worden.
Als gekozen is voor een selectie op productiedossier/-order, dan worden de start- en einddatum overgenomen uit het geselecteerde productiedossier. U kunt de data wijzigen. Bij vooruit plannen is een startdatum verplicht, bij achteruit plannen een einddatum.
Als gekozen is voor een selectie op productiestatus/-datum, dan zijn er twee situaties mogelijk:
Er wordt geen start- of einddatum ingevuld. In dit geval gebruikt Isah de data van de productiedossiers. Alleen de productiedossiers die een datum hebben in de opgegeven richting (een startdatum bij vooruit plannen, een einddatum bij achteruit plannen), worden ingepland. De instelling Datum van productiedossier gebruiken staat aan ter informatie, maar u kunt het veld niet wijzigen.
Er wordt een start- of einddatum ingevuld. Nu is het veld Datum van productiedossier gebruiken van belang:
Als Datum van productiedossier gebruiken niet is geactiveerd, dan wordt altijd de datum gebruikt die u heeft opgegeven in Uitvoeren doorlooptijdenplanning.
Als Datum van productiedossier gebruiken wel is geactiveerd, dan gebruikt Isah de datum van het productiedossier als die is ingevuld. Is dit niet het geval, dan wordt de datum gebruikt die u heeft opgegeven in Uitvoeren doorlooptijdenplanning.
N.B.: Een speciale situatie ontstaat als de huidige datum als startdatum wordt gebruikt in combinatie met gereedmeldingen op dezelfde dag. Door het gereedmelden valt bezetting weg en komt er capaciteit vrij. Op deze dag ontstaat er dan ook een onjuist beeld van de beschikbare capaciteit. Het is bij vooruit plannen dan ook logischer om altijd een startdatum in de toekomst te kiezen. In de praktijk zal dit geen probleem opleveren, omdat er op de huidige datum vaak sprake is van onderhanden werk waarvan het sowieso niet zinvol is om dat te herplannen.
Wanneer deze instelling geactiveerd is, worden productiedossiers zonder start- of einddatum ingepland op basis van een opgegeven start- of einddatum. Het is verplicht om een start- of einddatum in te vullen.
Wanneer deze instelling niet is geactiveerd en een periode is opgegeven in de velden 'Van' en 'Tot en met', worden productiedossiers zonder start- of einddatum niet ingepland.
Deze instelling gaat automatisch aan en is niet te wijzigen als u een selectie gebruikt op productiestatus/-datum en er geen start- of einddatum is opgegeven.
Gebruikt u een selectie op productiestatus/-datum en heeft u wel een start- of einddatum opgegeven, of gebruikt u een selectie op productiedossier/-order, dan zijn er twee mogelijkheden:
Als Datum van productiedossier gebruiken niet is geactiveerd, dan wordt altijd de datum gebruikt die u heeft opgegeven in Uitvoeren doorlooptijdenplanning.
Als Datum van productiedossier gebruiken wel is geactiveerd, dan gebruikt Isah de datum van het productiedossier als die is ingevuld. Is dit niet het geval, dan wordt de datum gebruikt die u heeft opgegeven in Uitvoeren doorlooptijdenplanning.
Indien deze instelling is geactiveerd, werkt Isah de start- en einddatum van de productiedossiers op basis van de planning van niet-gereedgemelde bewerkingen.
Als deze instelling geactiveerd is, worden de productiedossiers die ingepland moeten worden, in eerste instantie bepaald door de selectie. Hebben deze geselecteerde productiedossiers onderliggende productiedossiers, dan worden deze ook ingepland. Gelden er voor het hoofddossier prioriteiten, dan gelden dezelfde prioriteiten ook voor de onderliggende dossiers, ongeacht of zij eigen prioriteiten hebben.
Achteruit plannen
Achteruit inplannen van productiedossiers gaat als volgt:
Het hoofdproductiedossier wordt achteruit ingepland en vervolgens de onderliggende productiedossiers.
De startdata van de bewerkingen zijn de data waarop de artikelen die aan de desbetreffende bewerking gekoppeld zijn, nodig zijn.
De einddatum van het productiedossier ligt altijd één dag voor de behoeftedatum van het artikel waarvoor het productiedossier bestemd is.
Bij de behoeftedatum wordt rekening gehouden met eventuele wachttijden. Als de behoeftedatum van een achteruit gepland productiedossier 27 oktober is en de 'Wachttijd na' één dag is, dan moet het productiedossier op 26 oktober gereed zijn.
Voorbeeld achteruit plannen
De startdatum van bewerking 10 van het hoofdproductiedossier wordt de 'Datum benodigd' van artikel X. De 'Datum benodigd' bepaalt de einddatum van het productiedossier van artikel X. De startdatum van bewerking 20 van het productiedossier voor artikel X wordt de 'Datum benodigd' van artikel Y. De 'Datum benodigd' bepaalt de einddatum van het productiedossier van artikel Y.
Vooruit plannen
Vooruit inplannen van productiedossiers gaat als volgt:
De onderliggende productiedossiers worden vooruit ingepland, beginnend op het laagste niveau. Vervolgens wordt het hoofdproductiedossier ingepland.
De startdatum van waaruit gepland wordt, is:
de huidige datum
de startdatum van het productiedossier of
een met de hand ingevoerde datum.
Bij de 'Datum beschikbaar' wordt rekening gehouden met eventuele wachttijden. Als een vooruit gepland productiedossier op 27 oktober gereed is en de 'Wachttijd na' één dag is, dan is de 'Datum beschikbaar' 28 oktober.
Voorbeeld vooruit plannen
De startdatum van bewerking 20 is afhankelijk van zowel de einddatum van bewerking 10 als de 'Datum beschikbaar' van artikel X. De laatste van de twee bepaalt uiteindelijk de startdatum. In dit geval is dus de einddatum van bewerking 10 bepalend, omdat dat een latere datum is dan de 'Datum beschikbaar'.
productiedossiers inplannen op basis van de prioriteiten die u klanten heeft gegeven in het scherm Klanten (module Klanten)
Verkoopprioriteit:
productiedossiers inplannen op basis van de prioriteit die u verkooporders heeft gegeven op het tabblad Specificatie in het scherm Verkooporders (module Verkoop)
Verzenddatum:
de verzenddatum uit de verkoopregel (module Verkoop, scherm Verkooporders, knop Regels) waarvoor het productiedossier is bestemd, bepaalt hoe de productiedossiers worden ingepland
Verkoopregelstatus:
de status uit de verkoopregel (module Verkoop, scherm Verkooporders, knop Regels) waarvoor het productiedossier is bestemd, bepaalt hoe de productiedossiers worden ingepland
Productie-einddatum:
productiedossiers inplannen op basis van hun einddatum (productiemodules, scherm Productiedossiers, tabblad Planning)
Productieprioriteit:
productiedossiers inplannen op basis van de prioriteit die is ingevuld in het productiedossier (productiemodules, scherm Productiedossiers, tabblad Planning)
Productiestatus:
productiedossiers inplannen op basis van de status die is ingevuld in het productiedossier (productiemodules, scherm Productiedossiers, tabblad Algemeen).
Oplopende of aflopende prioriteiten kiezen
Per prioriteit kunt u instellen of de sortering oplopend of aflopend moet zijn.
Volgorde van plannen bij oplopend
Volgorde van plannen bij aflopend
Prioriteit 1
Prioriteit 3
Prioriteit 2
Prioriteit 2
Prioriteit 3
Prioriteit 1
Meerdere prioriteiten opgeven
Het is mogelijk om meerdere prioriteiten op te geven, zodat u een sortering binnen een sortering krijgt. Wanneer de opgegeven prioriteiten geen eenduidige volgorde opleveren, wordt uiteindelijk gepland volgens oplopende productiedossiercode. Dat betekent dat het planprincipe First come, first serve (FCFS) geldt.
Voorbeeld 1
Klantprioriteit, oplopend
Verkoopregel verzenddatum, oplopend
Productiedossier status, aflopend
Alle productiedossiers met klantprioriteit 1 worden gepland op volgorde van de verzenddatum van de verkoopregel waarvoor het productiedossier is bestemd. Van productiedossiers waarop dezelfde klantprioriteit en verzenddatum van toepassing zijn, wordt eerst het productiedossier met de hoogste status gepland en vervolgens die met een lagere status. De productiedossiers zonder klantprioriteit worden als laatste gepland op verzenddatum van de verkoopregel.
Voorbeeld 2
Productiedossierprioriteit, oplopend
Verkoopregel verzenddatum, oplopend
Alle productiedossiers met productieprioriteit 1 worden gepland op volgorde van de verzenddatum van de verkoopregel waarvoor het productiedossier is bestemd. De productiedossiers zonder productiedossierprioriteit worden als laatste gepland op verzenddatum van de verkoopregel.