Previous Topic

Next Topic

Inhoudsopgave

Book Index

Artikelen

In de module Artikelen registreert en beheert u artikelen die u meer dan eens inkoopt, gebruikt, produceert of verkoopt. Een artikel is een algemene term die kan worden gebruikt voor verschillende zaken, zoals goederen of diensten.

Isah kent de volgende artikeltypes:

Van de koopdelen en maakdelen kunt u de voorraad bijhouden. Maakdelen en functiestuklijsten kunnen compleet met productcalculatie worden opgenomen. Daarnaast kunt u basisgegevens opnemen, zoals afmetingen, magazijnlocatie en inkoop- en verkoopprijzen.

Artikelen kunnen op verschillende manieren worden gebruikt:

Wel of geen eigen calculatie per product?

Om de module Artikelen overzichtelijk te houden, nemen sommige bedrijven geen artikelen op die zij slechts eenmalig of incidenteel produceren of inkopen. Voor dergelijke artikelen werken zij met dummy-artikelen. Dit zijn artikelen die de ene keer product X en de andere keer product Y aanduiden. Voor deze artikelen wordt pas in de productiemodules een (klantspecifieke) calculatie toegevoegd.

Andere bedrijven kiezen er echter bewust voor ook eenmalige producten met een eigen artikelcode en calculatie in de module Artikelen op te nemen. Dit wordt vooral gedaan door bedrijven waarvoor traceerbaarheid erg belangrijk is.

Eenheidscodes en dimensies

Bij artikelen kunt u verschillende eenheidscodes hanteren, bijvoorbeeld 'Aantal' voor stuksartikelen of 'Aantal * Lengte' voor artikelen waarbij u altijd een lengte wilt registreren. De eenheidscode van een artikel bepaalt welke dimensievelden (lengte, breedte, hoogte) Isah verplicht stelt als u een artikel gebruikt, bijvoorbeeld in een artikelcalculatie of op een inkooporder. Zo is het bij een artikel met eenheidscode 'Aantal * Lengte * Breedte' verplicht om een lengte en breedte op te geven als u het opneemt in een calculatie, op een inkooporder etc.

Bij de registratie van het artikel zelf, in de module Artikelen, kunt u op het tabblad Algemeen de lengte, breedte en hoogte ook opgeven als de eenheidscode ze niet verplicht stelt. Voor een artikel met eenheidscode 'Aantal' kunt u bijvoorbeeld een lengte en breedte opgeven. Deze dimensies geeft u in principe echter alleen aan bij stuksartikelen en dan alleen als het artikel vaste afmetingen heeft. Hierbij kunt u denken aan stafmateriaal dat vaak in handelslengtes van 6 meter gebruikt wordt. De lengte is dan feitelijk alleen informatief, dus u zet de lengte bij de dimensies en de eenheidscode op 'Stuks'.

Eenheidscodes kunnen verschillen per functiegebied. U kunt in Isah eenzelfde artikel in de voorraad hebben staan als stuksartikel, dit artikel inkopen in lengtes en de prijs registreren per kilo. Om een en ander soepel te laten verlopen, heeft Isah hiervoor omrekeningen nodig, zodat u te allen tijde zonder problemen van eenheid kunt wisselen. Deze omrekeningen geeft u in Isah aan op de verschillende tabbladen van het scherm Artikelen.

Let op: Wanneer de voorraad- en de inkoopeenheid beide op 'Aantal * Lengte' staan en u inkoopt op order, moet u de lengte van het artikel opgeven, omdat Isah de inkoopeenheid anders niet kan omrekenen naar voorraadeenheden. Het veld Lengte is bij het inkopen echter niet verplicht. Vult u deze lengte niet in, dan ontstaat een besteladvies zonder aantallen en dimensies.

Voorbeeld

  • Voorraadeenheid:

m.

Eenheidscode:

'Aantal * Lengte'

  • Inkoopeenheid:

st.

Eenheidscode:

'Aantal'

  • Omrekening:

1 inkoopeenheid = 6 voorraadeenheden

  • Rekeneenheid (prijs per):

Gewicht

  • Prijs:

10 euro per kg.

In bovenstaand geval bepaalt de manier van inkopen (in voorraadeenheden of inkoopeenheden) welke instellingen van toepassing zijn.