Previous Topic

Next Topic

Inhoudsopgave

Book Index

Wat is multicompany?

Met multicompany kunt u één Isah-database koppelen aan meerdere financiële administraties.

Multicompany is bedoeld voor organisaties die bestaan uit meerdere bedrijven waarvan de processen met elkaar verweven zijn. Multicompany vergemakkelijkt het uitwisselen van gegevens; u kunt bijvoorbeeld het gezamenlijke gebruik van voorraad, machines, personeel en dergelijke eenvoudig administreren.

In Isah maakt u bedrijven aan en legt u een relatie naar basisbestanden, bijvoorbeeld verkoopsoorten en artikelgroepen. De aansturing van grootboekrekeningen blijft ongewijzigd. Journaalposten worden op de gebruikelijke manier aangemaakt. Om de journaalposten te kunnen exporteren start u een verwerking die administraties toekent aan journaalregels. Bij het inrichten legt u vast op welke wijze de administraties toegekend worden.

Mogelijk worden de regels van één journaalpost naar verschillende administraties geëxporteerd. In dat geval worden bij het toekennen van de administraties aanvullende journaalregels aangemaakt voor de verrekening tussen de verschillende bedrijven.

Voorbeeld

Uit de voorraad worden artikelen uitgegeven aan een productieorder. Hierbij ontstaat de volgende journaalpost:

Onderhanden werk

aan Voorraad grondstoffen

De journaalregel voor het onderhanden werk wordt toegekend aan bedrijf A, omdat die de opdracht met de klant is aangegaan. De journaalregel voor de voorraad wordt toegekend aan bedrijf B, de eigenaar van de voorraad.

Multicompany kent aan de journaalregels een administratie toe. Omdat niet aan alle regels van de journaalpost dezelfde administratie toegekend wordt, worden extra regels aangemaakt voor de verrekening tussen de bedrijven.

Rekening

Debet

Credit

Administratie

Onderhanden werk

200,00

 

A

Te verrekenen met bedrijf B

 

200,00

A

Te verrekenen met bedrijf A

200,00

 

B

Voorraad grondstoffen

 

200,00

B