Glossary

Administratie

In Isah Finance is een administratie een bedrijf of bedrijfsonderdeel waarvan u financiële gegevens wilt bijhouden en rapporteren, zoals een bv of nv.

BTW-verlegd

Bij BTW-verlegd is de BTW verlegd van de leverancier naar de afnemer.

Consolideren

Consolideren is het samenvoegen van resultaten van moeder- en dochterondernemingen. Dat is verplicht voor bedrijven met een groot belang in andere bedrijven. Het vermogen van al die administraties gezamenlijk en afzonderlijk wordt zo inzichtelijk. Bij het samenvoegen van de cijfers moeten onderlinge transacties buiten beschouwing blijven en dient onder meer rekening gehouden te worden met verschillende valuta's en rekeningschema's.

GIP

GIP staat voor 'Gemiddelde inkoopprijs'. Zie tevens Voorraadwaardering.

Als u voor een artikel de voorraadwaarderingsmethode 'Gemiddelde inkoopprijs' gebruikt, wordt de prijs waartegen de voorraad wordt gewaardeerd, aangepast op ieder moment dat de gemiddelde inkoopprijs wordt berekend. De nieuwe gemiddelde inkoopprijs wordt dan de nieuwe voorraadverrekenprijs. Deze voorraadverrekenprijs is bij deze methode dus geen vaste prijs zoals bij de voorraadwaarderingsmethode 'Vaste verrekenprijs' (VVP).

Grootboekkaart

De grootboekkaart toont alle mutaties van een grootboekrekening.

Grootboekrekening

Met grootboekrekeningen kunt u een indeling maken van financiële mutaties.

Intracommunautaire dienst

Intracommunautaire dienst: dienstverlening aan bedrijven in een andere EU-lidstaat.

Intracommunautaire levering

Intracommunautaire levering (ICL): uitvoer naar een EU-lidstaat.

Intracommunautaire verwerving

Intracommunautaire verwerving (ICV): invoer uit een EU-lidstaat.

Journaal

Het journaal is een overzicht van alle financiële mutaties.

Kostenplaats

Met kostenplaatsen kunt u meer inzicht verkrijgen in de verdeling van kosten in uw bedrijf. Per boekjaar houdt u bijvoorbeeld de kosten van een bedrijfsafdeling of -vestiging bij.

Kostensoort

Met kostensoorten kunt u een indeling maken van financiële mutaties, bijvoorbeeld uren en materialen. Per kostensoort kunt u zowel kosten als opbrengsten registreren en tegen elkaar afzetten.

Transitorische posten
Vaste activa
Verdichten
Vervaldatum

De vervaldatum van een betaling berekent Isah Finance door de betalingstermijn van een betaling aan de dagtekening van de factuur toe te voegen. Is de betalingstermijn 30 dagen, dan neemt Isah Finance de dagtekening van de betaling en telt er 30 dagen bij op om zo tot de uiterste betaaldatum te komen.

VVP

VVP staat voor 'Vaste verrekenprijs'. Zie tevens Voorraadwaardering.

Als u voor een artikel de voorraadwaarderingsmethode 'Vaste verrekenprijs' gebruikt, gebruikt u op het tabblad Financieel van het scherm Artikelen in de module Artikelen het veld VVP/GIP om de vaste prijs op te geven waartegen de voorraad van het artikel moet worden gewaardeerd.

De VVP wordt gehanteerd om de voorraad af of bij te boeken als zich in de voorraad wijzigingen voordoen door:

Let op: Als Isah is gekoppeld aan een financieel pakket, wordt een journaalpost aangemaakt: