Previous Topic

Next Topic

Inhoudsopgave

Book Index

Vereiste kenmerken

In onderstaande tabel ziet u welke kenmerken u verplicht bent op te geven aan het CBS. Bij elk kenmerk is aangegeven of het gegeven in Isah aanwezig is.

Verplichte kenmerken

In Isah

De goederenstroom

Nee

De lidstaat van herkomst/bestemming

Ja

De aard van de transactie

Nee

De vervoerswijze

Nee

De 8-cijferige goederencode (statistieknummer)

Ja

Het statistisch stelsel

Nee

De hoeveelheid goederen

Ja

De factuurwaarde van de goederen

Ja

Voor invoer uit EU-lidstaten (ICV) en voor uitvoer naar EU-lidstaten (ICL) dient u dezelfde kenmerken op te geven. Het verschil wordt aangegeven door het kenmerk 'Goederenstroom'.

Vereiste kenmerken die in Isah niet bekend zijn

Niet alle verplichte kenmerken zijn in Isah beschikbaar. Voor de ontbrekende kenmerken is in Isah een standaardwaarde gedefinieerd.

Verplichte kenmerken

Standaardwaarde in Isah

De goederenstroom

Bij handel met een EU-land zijn twee codes van toepassing:

- invoer (ICV): code 6
- uitvoer (ICL): code 7

De integratiemodule bevat voor de invoeropgave als standaardwaarde code 6; voor de uitvoeropgave is dat code 7.

De aard van de transactie

Dit is de aard van de overeenkomst die ten grondslag ligt aan de levering van de goederen. IDEP biedt de volgende mogelijkheden:

1. Aankoop, verkoop of huurkoop (= standaardwaarde in Isah)
2. Retourzending (niet voor code 6)
3. Gratis zendingen
4. Ontvangst of verzending voor loonverdeling
5. Ontvangst of verzending na loonverdeling
6. Retour tijdelijke in- en uitvoer
7. Ontvangst of verzending gecoördineerde fabricage
8. Levering i.v.m. bouwmaterialen

De vervoerswijze

Dit is de wijze waarop de goederen Nederland zijn binnengekomen (invoer) of hebben verlaten (uitvoer). Als de wijze van vervoer niet bekend is, geeft u de vermoedelijke wijze van vervoer aan.

Met ingang van 1 januari 2001 hoeft slechts een beperkt aantal bedrijven de vervoerswijze aan te geven. De bedrijven waarvoor dit geldt, worden door het CBS ingelicht.

IDEP biedt de volgende mogelijkheden:

1. Vervoer over zee
2. Vervoer per spoor
3. Wegvervoer (= standaardwaarde in Isah)
4. Luchtvervoer
5. Postzendingen
6. Vaste transportinrichting (leidingen)
7. Vervoer over binnenwateren

Onder 'Vervoer over zee' wordt tevens verstaan het vervoer met een (vracht)auto die voor een gedeelte van het traject gebruikmaakt van een veerverbinding. Deze wijze van vervoer dient u dus niet als 'Wegvervoer' te coderen.

Het statistisch stelsel

Het statistisch stelsel is een verbijzondering van de goederenstroom. De coderingen bij het statistisch stelsel stellen het CBS in staat de 'normale' in- en uitvoer te onderscheiden van bijzondere goederenstromen zoals doorvoer en tijdelijke verplaatsing van voorraden. De standaardwaarde in Isah is '00: Reguliere invoer/ICV en uitvoer/ICL'. Er zijn veel mogelijke waarden; deze kunt u vinden op www.cbsvooruwbedrijf.nl.

Met ingang van 1 januari 2001 hoeft slechts een beperkt aantal bedrijven het statistisch stelsel aan te geven. De bedrijven waarvoor dit geldt, worden door het CBS ingelicht.

Als de standaardwaarde niet de juiste is

De integratiemodule gebruikt de standaardwaarden zoals ze hierboven zijn beschreven. Als u in een bepaald geval van de standaardwaarde wilt afwijken, dan geeft u deze wijziging met de hand aan in het exportbestand. Het is ook mogelijk in de integratiemodule een klantspecifieke aanpassing te laten maken, zodat voor uw bedrijf een andere waarde gaat gelden. Neemt u voor de mogelijkheden contact op met Isah.