Aanmaken financiële analyse verkoopoffertes en -orders

U gebruikt de verwerking Aanmaken financiële analyse verkoopoffertes en -orders om de financiële gegevens van de geselecteerde verkoopoffertes en -orders door te rekenen. De uitkomst van deze berekening vindt u terug in het scherm Financiële analyse.

Aanmaken financiële analyse verkoopoffertes en -orders rekent in principe alleen de lopende verkoopoffertes, -orders en de bijbehorende interne productiedossiers door. Een verkoopofferte of -order is 'lopend' wanneer het dossier niet gereedgemeld is; een intern productiedossier is lopend wanneer het geen status heeft van het type 'Historie'. Probeert u een bepaalde verkooporder of verkoopofferte door te rekenen die gereedgemeld is, of een bepaald intern productiedossier met een status van het type 'Historie', dan krijgt u daarvan een melding. Heeft u meerdere gereedgemelde of historische verkoopoffertes, -orders of interne productiedossiers geselecteerd, dan geeft Isah u daarvan geen melding. De verkoopoffertes, -orders en interne productiedossiers die niet lopend zijn, worden echter wel overgeslagen bij de berekening.

Gereedgemelde dossiers

Het is zeer belangrijk dat gereedgemelde verkoopoffertes en -orders en interne productiedossiers met een status van het type 'Historie' niet opnieuw worden doorgerekend, want:

1. Het doorrekenen is een relatief zwaar proces op de server. Wanneer gereedgemelde dossiers niet meer worden doorgerekend, scheelt dit aanzienlijk in de tijd die de verwerking nodig heeft om de berekening uit te voeren.
  2. Wanneer u een verkoopofferte, verkooporder of intern productiedossier doorrekent, legt Isah daarbij de voorcalculatorische en de nacalculatorische kosten vast. Als u een dossier afrondt en gereedmeldt of op een status van het type 'Historie' zet, wilt u in principe dat deze vastgelegde waarden bewaard blijven, zodat u in de toekomst terug kunt kijken in het historische dossier. Rekent u het historische dossier hierna opnieuw door, dan is het echter mogelijk dat de voorcalculatie van het dossier verandert, omdat prijzen (bijvoorbeeld calculatieprijzen) inmiddels gestegen of gedaald kunnen zijn.

U kunt gereedgemelde verkoopoffertes en -orders en interne productiedossiers met een status van het type 'Historie' alleen doorrekenen als u in het verwerkingsscherm expliciet kiest voor een (of beide) van de volgende mogelijkheden:

Kiest u een van deze mogelijkheden, of beide, dan volgt nog een controlemelding waarin u expliciet moet bevestigen dat u de niet-lopende dossiers wilt doorrekenen.

Opmerkingen

Als u deze functie voor het eerst gaat gebruiken, zijn de historische dossiers nog niet doorgerekend. Wilt u deze wel vastleggen, dan dient u dus eenmalig te kiezen voor het doorrekenen van de historische dossiers.

Vanaf het moment dat u een Isah-versie gebruikt waarin de functie Aanmaken financiële analyse verkoopoffertes en -orders aanwezig is, worden de dossiers doorgerekend en vastgelegd op het moment dat u:

Let op: Het is van belang dat u verkoopoffertes en -orders gereedmeldt en interne productiedossiers een status van het type 'Historie' geeft, wanneer deze zijn afgehandeld. Laat u dit achterwege, dan zullen zij telkens mee doorgerekend worden wanneer u uw lopende verkoopoffertes, -orders en productiedossiers doorrekent. Naar mate er meer 'oude' offertes, orders en productiedossiers bijkomen, wordt de verwerking hierdoor steeds trager. Bovendien worden de afgehandelde dossiers niet eenmalig doorgerekend en vastgelegd, maar blijft Isah ze doorrekenen met huidige prijzen, waardoor u het historisch overzicht op de desbetreffende dossiers verliest.