Doorrekenen projectregels

U gebruikt de verwerking Doorrekenen projectregels om de regels in de opgegeven projecten door te rekenen en de gegevens uit de aan het project gekoppelde verkoopoffertes, -orders en interne productiedossiers in het project zichtbaar te maken. Isah rekent de volgende onderdelen door:

U kunt de verwerking starten vanaf elke willekeurige projectregel, maar een project wordt altijd in zijn geheel doorgerekend.

Doorrekenen projectregels rekent in principe alleen de lopende projecten door. Een project is 'lopend' wanneer de projectregel van het type 'Project' niet gereedgemeld is. Probeert u een gereedgemeld project door te rekenen, dan krijgt u daarvan een melding. Heeft u meerdere gereedgemelde projecten geselecteerd, dan geeft Isah u daarvan geen melding. De gereedgemelde projecten worden in dat geval echter wel overgeslagen bij de berekening.

Wat doet de verwerking?

Aan een projectregel kunt u allerlei gegevens koppelen uit verkoopoffertes, verkooporders en productiedossiers. Koppelingen op het hoogste niveau zijn mogelijk (bijvoorbeeld een projectregel koppelen aan een verkooporder), maar ook gedetailleerde koppelingen behoren tot de mogelijkheden (bijvoorbeeld een projectregel koppelen aan een verzendschemaregel, termijnfactuurregel, productiebewerking of inkoopregel). Gebruikt u deze koppeling, dan zijn de kosten en opbrengsten uit de gekoppelde regels van belang voor het project.

Activeert u het veld Lopende gekoppelde verkoopdossiers opnieuw doorrekenen, dan rekent Isah de gekoppelde dossiers tijdens het uitvoeren van Doorrekenen projectregels opnieuw door. Activeert u dit veld niet, dan haalt Isah voor de gekoppelde dossiers de gegevens van de laatste berekening op. Isah onthoudt de instelling van dit veld overigens per gebruiker; uw laatst gebruikte instelling van dit veld wordt door Isah vooringesteld op het moment dat u de verwerking opnieuw aanroept.

Naast bovengenoemde koppelingen is het mogelijk om aan projectregels plangroepen toe te voegen waarmee u een grofcalculatie kunt maken die bestaat uit verschillende kosten- en omzetcategorieën. Ook plangroepen laten kosten en opbrengsten zien die u wilt meenemen bij het doorrekenen van het project; de verwerking Doorrekenen projectregels neemt deze dan ook mee in de berekeningen als zij aanwezig zijn.

Welke gegevens Isah precies doorrekent, is afhankelijk van de soorten koppelingen bij een project en de selectie die u opgeeft in het verwerkingsscherm. Een gedetailleerd overzicht van de gevolgen van deze keuzes vindt u onder Processen, Projectbeheer, Projecten doorrekenen.

Als de verwerking Doorrekenen projectregels alle relevante gegevens heeft berekend en verzameld, dan ziet u deze terug bij de desbetreffende projectregels op het tabblad Eenheden/kosten. De details van de kosten vindt u in het scherm Financiële analyse.

Gereedgemelde projecten

Het is zeer belangrijk dat gereedgemelde projecten niet opnieuw worden doorgerekend. Het doorrekenen is een relatief zwaar proces op de server. Wanneer gereedgemelde dossiers niet meer worden doorgerekend, scheelt dit aanzienlijk in de tijd die de verwerking nodig heeft om de berekening uit te voeren.

U kunt gereedgemelde projecten alleen doorrekenen als u in het verwerkingsscherm expliciet kiest voor de optie Gereedgemelde projecten doorrekenen. Kiest u voor deze optie, dan volgt nog een controlemelding waarin u expliciet moet bevestigen dat u de niet-lopende projecten wilt doorrekenen.

Wanneer u een project doorrekent, kunt u ervoor kiezen de lopende gekoppelde verkoopoffertes en -orders opnieuw door te rekenen. Het is echter vanwege de zwaarte van het proces niet mogelijk om de gereedgemelde verkoopoffertes en –orders vanuit de module Projecten opnieuw door te rekenen.

Opmerkingen

Als u deze functie voor het eerst gaat gebruiken, zijn de historische projecten nog niet doorgerekend. Wilt u deze wel vastleggen, dan dient u dus eenmalig te kiezen voor het doorrekenen van de historische projecten.

Let op: Het is van belang dat u projecten gereedmeldt wanneer deze zijn afgehandeld. Laat u dit achterwege, dan zullen zij telkens mee doorgerekend worden wanneer u uw lopende projecten doorrekent. Naar mate er meer 'oude' projecten bijkomen, wordt de verwerking hierdoor steeds trager. Bovendien worden de afgehandelde dossiers niet eenmalig doorgerekend en vastgelegd, maar blijft Isah ze doorrekenen met huidige prijzen, waardoor u het historisch overzicht op de desbetreffende dossiers verliest.