Wijzigen objectgebondenheid

Met deze verwerking past u de objectgebondenheid van een artikel aan; u geeft ermee aan of u voor een bepaald artikel met objecten wilt werken. De objectgebondenheid van een artikel staat aangegeven in het veld Objectgebonden op het tabblad Object van het scherm Artikelen. Standaard staat dit veld bij het aanmaken van een artikel op 'Nee'. Met behulp van de functie Wijzigen objectgebondenheid zet u het veld op 'Ja'.

U heeft de volgende keuzemogelijkheden:

• Nee:

Voor dit artikel kunnen geen objecten kunnen worden aangemaakt.

• Ja, handmatig aanmaken:

U moet de objecten die bij het artikel horen zelf aanmaken in het scherm Objecten.

• Ja, automatisch aanmaken:

Voor het artikel worden automatisch objecten aangemaakt. Wanneer u de verwerking Aanmaken objecten start, maakt Isah een object aan dat hoort bij het desbetreffende artikel. Hiervoor wordt een script gebruikt. Dit script stelt u in staat uw eigen nummerlogica toe te passen. Het te gebruiken script legt u vast in de module Algemeen, Instellingen, Basisgegevens, tabblad Object.

N.B.: Deze functie is alleen beschikbaar als het wijzigen aan staat.

Het inschakelen van de objectgebondenheid

Het is niet zonder meer mogelijk een artikel objectgebonden te maken. Als u dit doet, worden eerst diverse controles uitgevoerd. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen nieuwe artikelen en reeds eerder toegevoegde artikelen. Voor nieuwe artikelen gelden de condities 1 tot en met 5; voor bestaande artikelen gelden alle onderstaande condities.

1. De velden Eenheid van het artikel op de tabbladen Algemeen, Inkoop en Verkoop moeten zijn ingesteld op 'Aantal'.
  2. De verkoopeenheid en inkoopeenheid van het artikel mogen uitsluitend worden uitgedrukt in de waarde '1'. Er mag niet vanuit een verkoopeenheid of inkoopeenheid worden verwezen naar meer dan één exemplaar, omdat er anders geen sprake is van een unieke verwijzing.
  3. Het artikeltype op het tabblad Algemeen van het artikel moet staan op 'Koopdeel' of 'Maakdeel'.
  4. Backflushen van objectgebonden artikelen is niet toegestaan. Backflushen is een 'anonieme' wijze van afboeken die niet samengaat met objecten. U vindt de backflushvelden op het tabblad Logistiek. Deze velden mogen niet geactiveerd zijn.
  5. De volgende velden moeten een geheel getal bevatten dat groter is dan 0:
  6. Er mag geen voorraad aanwezig zijn. Op het moment dat het artikel objectgebonden gemaakt wordt, moet per uniek exemplaar immers een object zijn toegekend en dit kan niet automatisch met terugwerkende kracht gebeuren. U zult dus de bestaande voorraadregels moeten verwijderen en daarna de voorraad inclusief objecten opnieuw moeten invoeren.
  7. In de volgende bestanden mogen geen records van het artikel voorkomen:

Mocht het objectgebonden maken van een artikel om een van de hiervoor genoemde redenen niet lukken, dan verschijnt een melding die aangeeft in welk bestand zich regels bevinden en hoeveel regels dat zijn.

8. In de verzendschema's van de verkooporders mogen geen verzendregels voorkomen van het artikel waarbij in het veld Te verzenden aantal een waarde staat die ongelijk is aan -1, 0, of 1. Verkoopregels die gereedgemeld zijn, vormen geen beletsel voor het objectgebonden maken van een artikel. Er verschijnt een melding als zich in verzendschema's regels bevinden die het objectgebonden maken blokkeren.
  9. Er mogen geen expeditiebonregels van het artikel voorkomen waarbij in een van de volgende velden een waarde staat die ongelijk is aan -1, 0 of 1:

Verwerkte expeditiebonnen waarop het artikel voorkomt, zijn geen beletsel voor het objectgebonden kunnen maken.

Mocht het objectgebonden maken van een artikel niet lukken omdat er in bepaalde bestanden regels met het desbetreffende artikel voorkomen, dan moet u deze regels verwerken voordat u het desbetreffende artikel objectgebonden kunt maken.

Het uitschakelen van objectgebondenheid

Het omzetten van artikelen van objectgebonden naar niet-objectgebonden zal niet zo vaak voorkomen. Gebeurt het toch, dan heeft het de volgende gevolgen: