Previous Topic

Next Topic

Inhoudsopgave

Book Index

Dekkingen

Met dekkingen kunt u niet direct toewijsbare kosten in uw kostprijzen opnemen en de herkomst van deze indirecte kosten zichtbaar maken. Met behulp van dekkingen kunt u bijvoorbeeld magazijnkosten en administratiekosten verdelen over de kostprijzen van behandelde orders.

Dekkingen worden berekend op zogenaamde realisatiemomenten. Zo kunnen de magazijnkosten bijvoorbeeld worden berekend op het moment dat er artikelen worden uitgegeven. Na verloop van tijd kunt u de geboekte dekkingskosten vergelijken met de werkelijk gemaakte kosten. U kunt vervolgens zien of de gedefinieerde dekking overeenkomt met de werkelijk gemaakte kosten, en u kunt de dekking eventueel bijstellen.

De verschillende soorten dekkingen die u wilt gebruiken legt u vast in Dekkingsgroepen, bijvoorbeeld de dekkingsgroepen 'Magazijn' en 'Administratiekosten'. In het scherm Dekkingen geeft u vervolgens aan welke dekkingen u binnen deze groepen allemaal onderscheidt en op welke manier zij over orders verdeeld moeten worden.

De dekkingen die u over de behandelde orders wilt verdelen kunt u op drie verschillende manieren toewijzen: via de verkoopsoort, de artikelgroep of de administratie.

Voorbeeld

De kosten van de magazijnman die de hele dag uitgiftes doet, zijn heel moeilijk toe te wijzen; het zijn 'indirecte' kosten. Toch wilt u deze kosten versleutelen over de werkelijke kosten. Indien u voor deze kosten een dekking definieert, wordt deze dekking geboekt op het moment dat er directe kosten worden gemaakt, bijvoorbeeld als er een artikel wordt uitgegeven (een zogenaamd realisatiemoment).

De vraag is vervolgens op welke manier de indirecte kosten precies verdeeld moeten worden over de werkelijke kosten. In Isah heeft u daarvoor verschillende mogelijkheden. U kunt de kosten per jaar voor de magazijnman bijvoorbeeld gespreid boeken per uitgegeven stuk of kilo.

Tijdens een realisatiemoment (bijvoorbeeld een uitgifte) wordt de dekking met indirecte kosten versleuteld over de werkelijke kosten. Met andere woorden: de dekkingen worden op bepaalde momenten gerealiseerd en dan op een aparte grootboekrekening geboekt.