Rechten

In de map Rechten in de module Algemeen kunt u onder andere gebruikers toevoegen, wachtwoorden instellen, gebruikersgroepen definiëren en rechten toekennen.

Rechten en permissies

Aan gebruikersgroepen of gebruikers kunt u rechten toekennen voor het gebruik van bepaalde schermen, tabbladen, verwerkingen, modules, presets etc. Daarnaast kunt u verschillende soorten permissies toekennen. De permissie bepaalt of een gebruiker gegevens mag raadplegen, wijzigen, toevoegen of verwijderen. Permissies variëren van 'Geen permissie' (laagste niveau) tot 'Verwijderen' (hoogste niveau). Iemand die mag verwijderen, mag automatisch ook raadplegen, wijzigen en toevoegen, omdat deze acties tot lagere rechtenniveaus behoren.

Rechten per gebruikersgroep en per gebruiker

Door een gebruiker te koppelen aan een of meerdere gebruikersgroepen bezit hij automatisch de rechten uit deze gebruikersgroep. Daarnaast kunt u aan een gebruiker individuele rechten toekennen. Deze rechten overschrijven de rechten die de gebruiker via de gebruikersgroepen heeft verworven.

Wanneer verschillende gebruikersgroepen waaraan een gebruiker is toegewezen, verschillende rechten hebben, telt de hoogste permissie. Wanneer de gebruiker in de ene groep raadpleegpermissies bezit op een bepaald scherm, maar in een andere groep verwijderpermissies op hetzelfde scherm, dan gelden de verwijderpermissies.

Rechten per tabblad

U kunt gebruikersrechten ook instellen per tabblad. Het rechtenniveau van het scherm hoeft daarbij niet minimaal gelijk te zijn aan het hoogste rechtenniveau van één van de tabbladen. Een vereiste is wel dat het rechtenniveau van het scherm minimaal 'Raadplegen' is; dit om het scherm op te kunnen vragen.

Welke pictogrammen voor het bewerken van gegevens op het scherm beschikbaar zijn, wordt bepaald door de 'hoogste' rechten van alle tabbladen in een scherm. Wanneer aan één van de tabbladen verwijderrechten zijn toegekend, kan vanaf alle zichtbare tabbladen het record worden verwijderd.

Let op: Houd wel rekening met de logica van rechtenniveaus. Wanneer aan een tabblad toevoegrechten zijn verleend, moeten ook de tabbladen waar verplichte velden op kunnen staan minimaal toevoegrechten hebben. Anders zou het onmogelijk zijn om records toe te voegen. Aangeraden wordt dan ook om, wanneer voor een scherm toevoegrechten zijn gedefinieerd, tevens aan alle tabbladen toevoegrechten te verlenen. Het is namelijk mogelijk dat een tabblad verplichte velden bevat die bij het toevoegen ingevuld moeten worden. Ook kan in een toekomstige versie een verplicht veld op één van de tabbladen geplaatst worden.

Voor veel velden in Isah kunt u gebruikmaken van een lookup-functie met Lookup of Lookup met wijzigen aan. Hiermee kunt u een keuze maken uit een onderliggend bestand, bijvoorbeeld uit het scherm Landen als u het adres van een klant toevoegt. Deze lookup-functie werkt alleen wanneer de gebruiker minimaal raadpleegrechten heeft op het programma dat de lookup-gegevens toont (in dit geval het scherm Landen).

Procedure voor het vastleggen van rechten

Voor het vastleggen van een rechtenstructuur volgt u de volgende procedure:

Maak een indeling in gebruikersgroepen

Ken gebruikers toe aan een gebruikersgroep

Ken rechten toe aan een gebruikersgroep

Stel individuele rechten in per gebruiker