Previous Topic

Next Topic

Inhoudsopgave

Book Index

Prijslijsten

U gebruikt prijslijsten voor het vastleggen van verkoop-, inkoop-, en/of calculatieprijzen. Bij het definiëren van een prijslijst bepaalt u zelf of u een kortingsbedrag, een kortingspercentage of een vast bedrag wilt opgeven. Ook is het mogelijk om de prijzen te staffelen. Bij het maken van een prijslijst heeft u verder de beschikking over scripts, waarmee u prijzen kunt laten berekenen. De prijzen of kortingen kunt u laten gelden voor een enkel artikel of voor een artikelgroep.

Prijsafspraken met een klant of leverancier waarbij de prijzen gebaseerd zijn op hoeveelheden of bedragen die in een bepaalde periode worden afgenomen, moeten in een contract worden vastgelegd (verkoopcontract of inkoopcontract). Overige prijsafspraken kunnen in prijslijsten worden vastgelegd.

De prijslijsten die u vastlegt, kunt u op verschillende niveaus gebruiken. U kunt een verkoopprijslijst bijvoorbeeld koppelen aan een:

Voor het vastleggen van prijslijsten voert u de volgende stappen uit:

  1. Voeg de prijslijst toe in het scherm Prijslijsten; geef daarbij de algemene prijslijstgegevens op zoals de code, de omschrijving en wat voor soort prijslijst het betreft.
  2. Leg de prijslijstdefinities vast: geef de valuta, de startdatum en een eventuele korting op.
  3. Leg de prijslijststaffelsoorten vast: geef op voor welk artikel of welke artikelgroep de prijslijst geldt en of het een kortingpercentage of een bepaalde prijs betreft.
  4. Leg de prijslijststaffels vast: geef op voor welke aantallen de gedefinieerde prijzen of kortingen gelden.

Let op: Prijslijsten voor de verkoop legt u vast bij de basisgegevens van de module Klanten of Verkoop; prijslijsten voor de inkoop legt u vast bij de basisgegevens van de module Leveranciers of Inkoop; prijslijsten voor de calculatie legt u vast bij de basisgegevens van de module Artikelen.