Previous Topic

Next Topic

Inhoudsopgave

Book Index

Plannen tegen oneindige capaciteit

Bij plannen heeft u de keuze om te plannen tegen oneindige of eindige capaciteit. Oneindig plannen is geschikt voor een snelle grofplanning. Er wordt rekening gehouden met de beschikbare capaciteit en het aantal uren te plannen per dag voor de bewerking. Er kan echter overbezetting ontstaan omdat elke order wordt ingepland alsof er voor de bewerking nog geen andere orders ingepland zijn.

De keuze voor plannen tegen eindige of oneindige capaciteit maakt u per capaciteitsgroep. Bij elke capaciteitsgroep geeft u aan welke methode u standaard gebruiken wilt. Op het moment dat de capaciteitsgroep in een artikelcalculatie of een productiecalculatie wordt opgenomen, kunt u de methode eventueel nog wijzigen.

Kiest u voor plannen tegen oneindige capaciteit, dan geeft u bij elke capaciteitsgroep tevens aan of u bij de desbetreffende capaciteitsgroep wilt werken met een minimale en/of een vaste doorlooptijd.

Minimale doorlooptijd

Bij de minimale doorlooptijd stelt u in hoeveel dagen voor een bewerking in de capaciteitsgroep minimaal ingepland moeten worden, ongeacht het aantal uren dat voor de bewerking straks werkelijk benodigd is. Als de capaciteitsgroep wordt opgenomen in een artikel- of productiecalculatie, dan wordt de minimale doorlooptijd daarin overgenomen. Het veld is op deze plaats nog te wijzigen.

Wilt u niet werken met een minimale doorlooptijd, dan zet u het veld op '0'.

De minimale doorlooptijd kan bijvoorbeeld gebruikt worden door bedrijven die op maandag een hoeveelheid bewerkingen uitgeven die op woensdag klaar moeten zijn. De bewerkingen kunnen op zich allemaal heel kort zijn, maar ze hebben allemaal een doorlooptijd van drie dagen: pas op woensdag zijn ze klaar. U kunt ook denken aan de droogtijd die benodigd is na het spuiten van een product.

Vaste doorlooptijd

In het veld Vaste doorlooptijd kunt u een doorlooptijd opgeven die voor de desbetreffende capaciteitsgroep moet worden gehanteerd.

Is de waarde van het veld '1' of hoger, dan wordt altijd gepland met de vaste doorlooptijd. Ook als de cyclus- en steltijden van de bewerking een langere doorlooptijd zouden vereisen dan bij de vaste doorlooptijd is ingevuld, wordt toch gepland met de ingevulde doorlooptijd. Met behulp van dit veld kan de planner dus afwijken van de doorlooptijd die door Isah berekend wordt.

Als de capaciteitsgroep wordt opgenomen in een artikel- of productiecalculatie, dan wordt de vaste doorlooptijd daarin overgenomen. Het veld is op deze plaats nog te wijzigen.

Wilt u niet werken met een vaste doorlooptijd, dan zet u het veld op '0'.