Previous Topic

Next Topic

Inhoudsopgave

Book Index

Voorbeeld plannen tegen oneindige versus eindige capaciteit

Het grootste verschil tussen plannen tegen eindige en plannen tegen oneindige capaciteit is dat Isah bij eindig plannen rekening houdt met andere, reeds ingeplande productieorders.

Eindig plannen wordt over het algemeen gebruikt voor machines, omdat de benodigde tijd voor bewerkingen daarbij redelijk vaststaat en er weinig flexibiliteit is. Plant u mensen in, dan is er meer speelruimte. Mensen zijn misschien alleen nodig om een machine in te stellen en kunnen daarna andere werkzaamheden oppakken, terwijl de machine doorwerkt. Manplanning is dus vaak flexibeler, en deze wordt in de praktijk dan ook vaak oneindig ingepland.

Dit voorbeeld zet beide methodes van plannen naast elkaar voor dezelfde productieorder, zodat het verschil van aanpak bij het plannen inzichtelijk gemaakt wordt.

Productieorder 0002 moet worden ingepland. De order heeft de volgende eigenschappen:

Voor een andere productieorder (0001) is al een uur ingepland op 30-11.

Oneindig plannen

Productieorder 0002 wordt voor 8 uur ingepland op 30-11. Aangezien er op die dag al een uur ingepland is voor order 0001, ontstaat er overbezetting.

Voorbeeld oneindig plannen

Eindig plannen

Voor order 0002 wordt 7 uur ingepland op 30-11, omdat er op die dag niet voldoende capaciteit beschikbaar is voor 8 uur. Op 29-11 wordt het resterende uur ingepland.

Voorbeeld eindig plannen