De normcapaciteit in de capaciteitsgroepen

De normcapaciteit die u in de capaciteitsgroepen voor een bewerking kunt opgeven, is een hulpmiddel bij het berekenen van de cyclustijd van de uiteindelijke bewerkingen in de productiedossiers. Het is niet verplicht om in de capaciteitsgroepen een normcapaciteit op te geven; u kunt de capaciteit of cyclustijd ook opgeven in de productiedossiers zelf.

N.B.: De normcapaciteit kan worden aangegeven in 'Minuten per stuk' of in 'Aantallen per uur'. Welke eenheid op uw scherm verschijnt, is afhankelijk van de instelling in het scherm Basisgegevens op het tabblad Instellingen in het veld Eenheid van de normcapaciteit.

Let op: U mag de eenheid van de normcapaciteit in het scherm Basisgegevens niet zomaar wijzigen. Een wijziging van de eenheid heeft enorme gevolgen voor de calculaties die al in Isah zijn opgenomen.

Instelling in de capaciteitsgroep

In de capaciteitsgroep kunt u een norm opgeven (bijvoorbeeld 10 stuks per uur of 5 minuten per stuk) en machinesteltijden voor en na. De mancyclus- en steltijden zijn informatief en worden niet gebruikt bij de berekening van de doorlooptijd.

Geeft u in de capaciteitsgroep aan dat altijd met de normcapaciteit gecalculeerd moet worden, dan wordt de doorlooptijd in artikelcalculaties en productiedossiers berekend met de normcapaciteit. In de productiecalculatie kunt u wel een andere norm opgeven, maar ook daar zal de cyclustijd altijd worden berekend met het 'Aantal te bewerken' en de norm.

Geeft u in de capaciteitsgroep aan dat van de normcapaciteit mag worden afgeweken, dan kunt u in de artikel- en productiecalculatie een cyclustijd opgeven of er alsnog voor kiezen met een norm te werken.

Voorbeeld

Capaciteitsgroep

Productiecalculatie bewerkingen

Calculeren met normcapaciteit

Aantal te bewerken

Machinesteltijd voor

0,25 uur

Machinesteltijd voor

0,25 uur

Normcapaciteit

10 stuks per uur

Cyclustijd

7,5 uur

Machinesteltijd na

0,25 uur

Machinesteltijd na

0,25 uur

Totaal

8 uur