Previous Topic

Next Topic

Inhoudsopgave

Book Index

Urencodes

U gebruikt het scherm Urencodes om alle soorten werk vast te leggen die uitgevoerd kunnen worden. Deze urencodes gebruikt u vervolgens bij de urenverantwoording om aan te geven welk soort uren er zijn gemaakt, bijvoorbeeld 'Werkoverleg', 'Cyclustijd' of 'Steltijd'. Verder geeft u bij de urencodes aan op welke manier zij geboekt moeten worden, bijvoorbeeld als 'Stelkosten', 'Machinecycluskosten', 'Mancycluskosten of op een kostenplaats. Bij de urencode kunt u ook afwijkende man- en machinetarieven opgeven die gebruikt worden als nacalculatietarief.

Er zijn vier soorten urencodes:

Voor het overzicht kunt u urencodes onderverdelen in urengroepen.

Aanwezigheid

Met behulp van aanwezigheidsuren geeft u aan van wanneer tot wanneer iemand aanwezig is geweest. Deze informatie is van belang als u gebruik wilt maken van een controle waarbij de 'aanwezige' tijd wordt afgezet tegen de verantwoorde tijd. Om aanwezigheidsuren te boeken kunt u bijvoorbeeld de urencode 'AW' ('Aanwezig') opnemen. Aanwezigheidsuren zijn puur registratief en er worden daarom voor deze uren geen kosten geboekt.

Verantwoording aanwezigheid direct

De urensoort 'verantwoording aanwezigheid' gebruikt u om bij te houden wat een personeelslid precies heeft gedaan in de tijd dat hij/zij aanwezig was. De meeste urencodes zullen van dit soort zijn: verantwoording van de gemaakte uren. 'Verantwoording aanwezigheid direct' wil zeggen dat het gaat om directe uren: uren die gemaakt zijn ten behoeve van een offerte of order. Directe uren zijn bijvoorbeeld 'Insteltijd' en 'Cyclustijd'.

Uren van de soort 'Verantwoording aanwezigheid direct' kunt u op allerlei manieren boeken, bijvoorbeeld als 'Stelkosten voor', 'Stelkosten na', 'Mancycluskosten', etc.

Verantwoording aanwezigheid indirect

De urensoort 'Verantwoording aanwezigheid' gebruikt u om bij te houden wat een personeelslid precies heeft gedaan in de tijd dat hij/zij aanwezig was. De meeste urencodes zullen van dit soort zijn: verantwoording van de gemaakte uren. 'Verantwoording aanwezigheid indirect' wil zeggen dat het gaat om indirecte uren: uren die niet specifiek gemaakt zijn ten behoeve van een offerte of order. Indirecte uren zijn bijvoorbeeld 'Werkoverleg' en 'Opruimen'.

Uren met de zogenaamde indirecte urencode kunt u op een kostenplaats boeken. Ze zijn namelijk niet direct terug te voeren als werkzaamheden voor een bepaalde order.

Verantwoording afwezigheid

Deze urensoort gebruikt u om aan te geven wat een personeelslid heeft gedaan tijdens zijn/haar afwezigheid: verantwoording van afwezige uren. Bezigheden die een verantwoording van afwezigheid geven, zijn bijvoorbeeld 'Doktersbezoek', 'Ziekte' en 'Vakantie'. De verantwoording van afwezigheid is puur registratief en daarom worden voor urencodes van deze soort geen kosten geboekt.

Voorbeeld

Urencode

Omschrijving

Soort

AW

Aanwezigheid

Aanwezigheidsuren

DP

Productief

Verantwoording aanwezigheid direct

DC

Cyclustijd

Verantwoording aanwezigheid direct

DI

Insteltijd

Verantwoording aanwezigheid direct

IO

Onderhoud

Verantwoording aanwezigheid indirect

AD

Doktersbezoek

Verantwoording afwezigheid

AV

Vakantiedag

Verantwoording afwezigheid

AZ

Ziekte

Verantwoording afwezigheid