Artikelen

De voorcalculatie bij een productiedossier kan bestaan uit artikelen, bewerkingen, gereedschappen en externe bewerkingen. Hieronder wordt uitgelegd op welke manier Isah de artikelkosten berekent. Deze berekening is afhankelijk van de herkomst van de artikelen in de calculatie: voorraad, inkoop of productie.

Artikelen met herkomst voorraad

Als het in de artikelcalculatie gaat om artikelen uit voorraad, berekent Isah de voorcalculatorische artikelkosten op de volgende manier:

Of Isah voor de berekening de calculatieprijs of de vrije prijs gebruikt, is afhankelijk van de instelling van de prijsherkomst op het tabblad Calculatie van het scherm Productiecalculatie artikelen.

De calculatieprijs staat in het scherm Artikelen op het tabblad Calculatie/productie. De vrije prijs kunt u ingeven in het scherm Productiecalculatie artikelen, tabblad Calculatie.

Bij de berekening houdt Isah rekening met het afvalpercentage.

Artikelen met herkomst inkoop op order

Als het in de artikelcalculatie gaat om artikelen die worden ingekocht, berekent Isah de voorcalculatorische artikelkosten op de volgende manier:

Of Isah voor de berekening de calculatieprijs, de inkoopprijs of de vrije prijs gebruikt, is afhankelijk van de instelling van de prijsherkomst op het tabblad Calculatie van het scherm Productiecalculatie artikelen.

De calculatieprijs staat in het scherm Artikelen op het tabblad Calculatie/productie. De inkoopprijs staat in het scherm Artikelen op het tabblad Inkoop. De vrije prijs kunt u ingeven in het scherm Productiecalculatie artikelen, tabblad Calculatie.

Bij de berekening houdt Isah rekening met het afvalpercentage.

Artikelen met herkomst productie

Als het in de artikelcalculatie gaat om artikelen die uit de productie komen, zijn er twee mogelijkheden:

Als er nog geen onderliggend productiedossier aan de artikelregel gekoppeld is, dan kunt u de calculatieprijs nog zelf bepalen met het veld Prijsherkomst. De berekening is als volgt:

De calculatieprijs staat in het scherm Artikelen op het tabblad Calculatie/productie. De vrije prijs kunt u ingeven in het scherm Productiecalculatie artikelen, tabblad Calculatie. Zolang er nog geen productiedossier bekend is, staat de 'Calculatieprijs productiedossier' op '0'.

Bij de berekening houdt Isah rekening met het afvalpercentage.

Als de artikelregel aan een onderliggend productiedossier is gekoppeld, dan is de prijsherkomst altijd 'Calculatieprijs productiedossier'. De berekening is als volgt:

De calculatieprijs van het onderliggende productiedossier staat in het scherm Productiedossiers bij het desbetreffende dossier op het tabblad VC Kostprijs in het veld Totaal in de kolom Totale kosten.