Previous Topic

Next Topic

Inhoudsopgave

Book Index

Kritische prestatie-indicatoren: inleiding

Als u een goed beeld heeft van hoe het met uw bedrijf gaat, kunt u tijdig ingrijpen op bedrijfsprocessen als dat nodig is. Dat is essentieel voor het behalen van uw strategische bedrijfsdoelstellingen en het verhogen van het concurrerend vermogen van uw bedrijf. Om de juiste stuurinformatie te verkrijgen, kunt u gebruikmaken van kritische prestatie-indicatoren (KPI) in de module Managementinformatie. U vertaalt uw strategische doelen naar streefwaarden die u vastlegt in KPI's. De gerealiseerde waarden vergelijkt u vervolgens met deze gewenste waarden.

Voor het ene bedrijf is het genoeg om het aantal productieve uren per week in kaart te brengen, of de kosten en de omzet per maand. Voor een ander bedrijf is het belangrijk om het aantal binnengehaalde orders te volgen, de leverbetrouwbaarheid en de servicegraad te meten etc. Dit soort managementinformatie stelt u in staat de juiste beslissingen te nemen.

Gerealiseerde waarden vergelijken met normwaarden

In het scherm Kritische prestatie-indicatoren vindt u de normwaarden, de gerealiseerde waarden en de verschillen daartussen. De normwaarden zijn de gewenste of verwachte waarden, budgetten etc. die als standaard gelden waartegen de gerealiseerde waarden worden afgezet. Zo kunt u zien of de gerealiseerde waarden in de pas te lopen met de normwaarden.

Gerealiseerde waarden opvragen

U kunt de gerealiseerde waarden handmatig invullen, maar u kunt dat ook automatisch laten doen met scripts. Met scripts gaat het invullen sneller en accurater. Bij waarden die zeer variabel kunnen zijn, zoals het aantal FTE dat in een periode is ingezet, kan het toch raadzaam zijn om waarden handmatig in te vullen.

Balanced Scorecard

Voor het vaststellen van de indicatoren die bepalend zijn voor het succes van uw bedrijf zou u gebruik kunnen maken van de zogenaamde Balanced Scorecard. Daarin worden verschillende gebieden onderscheiden voor bedrijfsdoelen met bijbehorende parameters. Een set van KPI's vormt een Balanced Scorecard. Per bedrijf zal die anders zijn.

Voorbeelden

Voorbeelden van KPI's die u zou kunnen aanmaken:

KPI's inrichten

Als u in kaart heeft gebracht wat de belangrijkste indicatoren zijn voor het succes van uw bedrijf, voert u de inrichting van KPI uit. U maakt hierbij een vertaling naar de KPI's binnen Isah.

Informatie inzichtelijk maken met draaitabellen

Om de normwaarden en gerealiseerde waarden nog eenvoudiger met elkaar te kunnen vergelijken kunt u gebruikmaken van een draaitabel. Daarin worden de relevante gegevens samengevat.

KPI grafisch weergeven

Het is mogelijk om uw KPI's grafisch weer te geven op een HTML-pagina. Zo kunt u zien wat de gerealiseerde waarden zijn van indicatoren die aangeven hoe uw bedrijf ervoor staat. U kunt de graadmeters opnemen aan de rechterzijde van het hoofdmenu zodat u ze ziet als u Isah heeft geopend. U kunt ze ook gebruiken voor intra- of internet.

KPI: Aantal tijdige leveringen