Previous Topic

Next Topic

Inhoudsopgave

Book Index

0055 Basisgegevens - Revisiebeheer

Op dit tabblad stelt u in op welke manier uw bedrijf met revisies wil gaan werken: artikelrevisiebeheer op peildatum of artikelrevisiebeheer via revisienummers.

Let op: Stel dit veld in voordat u met Revisiebeheer gaat werken, en wijzig het daarna niet meer. Dat zou namelijk grote gevolgen hebben voor uw administratie. Wilt u het veld toch wijzigen, neem dan eerst contact op met Isah.

Artikelrevisiebeheer op peildatum

U gebruikt revisiebeheer op peildatum als u verschillende calculaties van een artikel wilt kunnen bijhouden. Maakt u gebruik van revisiebeheer op peildatum, dan registreert u de geldigheidsperiode van calculatieregels. U doet dit in de module Artikelen op het tabblad Calculatie/productie via de knoppen Artikelen, Bewerkingen, Gereedschappen, Externe bewerkingen en Toeslagen. Al deze calculatie-onderdelen hebben een tabblad Revisie waarop de geldigheid van de regels kan worden aangegeven. De geldigheid van de calculatie wordt bij deze methode bepaald op basis van een peildatum.

Artikelrevisiebeheer op peildatum wordt vaak gebruikt om een te vervangen onderdeel van een calculatie te laten uitfaseren door een einddatum van geldigheid op te geven en vervolgens een nieuwe artikelregel op te nemen die geldig is vanaf die datum.

Kenmerken van revisiebeheer op peildatum zijn:

Artikelrevisiebeheer via revisienummers

U gebruikt revisiebeheer via revisienummers als u verschillende calculaties van uw artikelen formeel wilt beheren met revisienummers. Naast de artikelrevisies kunt u ook de geldigheid van de calculatieregels registreren, zoals bij het revisiebeheer op peildatum. U kunt revisiebeheer via revisienummers dan ook zien als een uitgebreide revisiebeheer via peildatum.

Voordat u met deze methode gaat werken, geeft u in het venster Velden die bij wijzigen leiden tot een kopie van de artikelregel aan wanneer een nieuwe artikelrevisie moet worden aangemaakt. U doet dit door in het venster de velden op te geven die voor uw revisiebeheer leidend zijn; wijziging van de hier opgegeven velden in een artikelcalculatieregel in de module Artikelen leidt in Isah tot een nieuw revisienummer voor het bovenliggende artikel. Het nieuwe revisienummer wordt daarbij door Isah automatisch aangemaakt.

Tip: Het is raadzaam om ook het veld Artikelnummer als revisiegebonden veld op te nemen. Dit kan namelijk van belang zijn als een artikel is opgenomen in de calculatie van een ander artikel. Wordt het onderdeel bijvoorbeeld uit de handel genomen en gaat u voortaan een nieuw artikel als onderdeel gebruiken, dan leidt dat automatisch tot een nieuw revisienummer voor het bovenliggende artikel.

Kenmerken van artikelrevisiebeheer via revisienummers zijn: