N.B.: Clusters kunt u alleen gebruiken als uw bedrijf daar een licentie voor heeft.
Als u werkt met clusters, dan is het mogelijk om in de bewerkingsschermen een kolom te tonen die de clustercode laat zien. Het gaat om de volgende schermen:
Klik met de rechtermuisknop op de kolommen om de kolomkiezer op te roepen. U kunt nu de kolom Cluster op het scherm slepen.
Clusters samenvouwen
Omdat clusters uit vele bewerkingen kunnen bestaan, is het mogelijk om ze in te klappen en zo het scherm overzichtelijker te maken. Zijn clusters samengevouwen, dan ziet u alleen de eerste bewerking in het cluster. De rest van het scherm blijft vrij voor andere bewerkingen.
Ziet u deze knop onderin het scherm, dan zijn de clusters uitgevouwen en ziet u dus alle bewerkingen uit het cluster in het bewerkingenscherm. Klik op de knop om de clusterbewerkingen samen te vouwen. |
|
Ziet u deze knop onderin het scherm, dan zijn de clusters samengevouwen en ziet u dus alleen de eerste bewerking uit het cluster in het bewerkingenscherm. Klik op de knop om de clusterbewerkingen uit te vouwen. |
Materiaalbeschikbaarheid
Of een regel tot een cluster behoort, ziet u ook aan de kolom Materiaal. Is een bewerking onderdeel van een cluster, dan ziet u in deze kolom niet één, maar twee afbeeldingen die de beschikbaarheid van het materiaal aangeven. In de eerste afbeelding - een gekleurd vak - ziet u de materiaalbeschikbaarheid van de losse regel. De tweede afbeelding - gestapelde, gekleurde vakken - toont de materiaalbeschikbaarheid van het cluster. Het materiaal met de laagste beschikbaarheid bepaalt de kleur. Het is dus mogelijk dat de materiaalbeschikbaarheid van de regel groen is, maar de materiaalbeschikbaarheid van het cluster geel: voor deze regel is alles binnen, maar voor een andere bewerking in het cluster niet. Wanneer er geen materiaal nodig is, ziet u geen kleurcodering.
Een cluster selecteren
Als u in het scherm Bewerkingen een cluster selecteert, dan veranderen andere zichtbare clusterregels van het desbetreffende cluster ook van kleur. Ook ziet u rechtsonder in het beeld het veld Als cluster starten verschijnen. Standaard is dit veld actief, omdat in Isah is aangegeven dat de bewerking bij een cluster hoort. Laat u het veld actief, dan start u met het starten van de bewerking direct het gehele cluster. Haalt u hier het vinkje weg voordat u de bewerking start, dan start u alleen de geselecteerde bewerking.
N.B.: U kunt een bewerking die onderdeel is van een cluster alleen starten als losstaande bewerking als u hiervoor rechten heeft. Heeft u die niet, dan kunt u het veld Als cluster starten niet wijzigen.
Het getal achter het veld Als cluster starten geeft aan hoeveel bewerkingsregels in het cluster zitten.
Voorbeeld materiaalbeschikbaarheid
Een cluster bestaat uit twee regels. In de kolom Materiaal ziet u de volgende afbeeldingen:
Regel 1: |
|
Regel 2: |
Voor de bovenste regel is al het benodigde materiaal binnen. Voor de regel eronder is slechts een deel van het benodigde materiaal beschikbaar. Voor beide regels in het cluster is de afbeelding die de materiaalbeschikbaarheid van het cluster aantoont geel: niet alles voor het cluster is beschikbaar.
Is voor de eerste bewerking alles binnen, maar ontbreekt bij de tweede bewerking ten minste een van de benodigde materialen in zijn geheel, dan ziet u het volgende:
Regel 1: |
|
Regel 2: |
In deze map |