Dit is de geplande startdatum.
De einddatum wordt automatisch gevuld met de gegevens uit het veld Gewenste verzenddatum in de verkoopregel, tabblad Algemeen. Het kan worden gebruikt bij het achteruit plannen.
N.B.: De einddatum kan ook bepaald worden door de datum waarop een bovenliggend productiedossier benodigd is.
Dit is de werkelijke startdatum van het productiedossier: de datum waarop voor het eerst uren zijn geboekt op een bewerking uit het productiedossier.
Dit is de datum waarop voor het laatst uren zijn geboekt op een bewerking uit het productiedossier.
Wanneer u de in het productiedossier geproduceerde goederen op meerdere data gereed wilt hebben, gebruikt u de knop Productieschema om deze data op te geven.
Beperkingen kunt u opgeven voor het gehele productiedossier en voor de afzonderlijke bewerkingen.
Via een beperking beperkt u de mogelijkheden van de start- of einddatum van een productiedossier of bewerking. Kiest u bijvoorbeeld voor 'Moet starten op', dan zorgt u door het opgeven van een datum dat het productiedossier of de bewerking start op de desbetreffende datum.
U heeft de volgende keuzemogelijkheden:
|
Er is geen beperking op de start- of einddatum. |
|
Hiermee wordt de startdatum vastgezet. De bewerking moet starten op de beperkingsdatum. |
|
Hiermee wordt bepaald dat een bewerking niet mag starten voor de beperkingsdatum. |
|
Hiermee wordt bepaald dat een bewerking niet mag starten na de beperkingsdatum. |
|
Hiermee wordt de einddatum vastgezet. De bewerking moet eindigen op de beperkingsdatum. |
|
Hiermee wordt bepaald dat een bewerking niet mag eindigen voor de beperkingsdatum. |
|
Hiermee wordt bepaald dat een bewerking niet mag eindigen na de beperkingsdatum. |
De beperkingsdatum vult u in achter het veld Beperking.
Bij het uitvoeren van de planning hebben beperkingen de hoogste prioriteit. Plant u bijvoorbeeld tegen eindige capaciteit, maar geeft u een beperking op die tot overbezetting leidt, dan zal het resultaat van de planning toch aan de beperking voldoen.
Een speciale situatie treedt op bij beperkingen die tegenovergesteld zijn aan de planrichting. U plant bijvoorbeeld een productiedossier vooruit met een beperking 'Niet eindigen na'. Bij het uitvoeren van de doorlooptijdenplanning evalueert Isah de beperking en indien nodig voert Isah de planning opnieuw uit, in tegengestelde richting, om aan de beperking te voldoen. In het veld Planwijze (Productiecalculatie bewerkingen, tabblad Planning) ziet u op welke manier de bewerking werkelijk gepland is.
De prioriteit is van belang als u plant tegen eindige capaciteit. Bij het uitvoeren van de doorlooptijdenplanning voor productiedossiers kunt u aangeven volgens welke volgorde Isah de dossiers moet inplannen. De prioriteit van het productiedossier is een van de mogelijkheden voor het aangeven van deze volgorde; andere zijn bijvoorbeeld de klantprioriteit en de prioriteit die u kunt aangeven bij de verkooporders.
Dit percentage geeft de voortgang van de productieorder weer. Voor de berekening worden de tijden van de onderliggende bewerkingsregels bij elkaar opgeteld. De berekening van het percentage is als volgt:
Voortgang = (som NC- tijden / (som plantijden + NC-tijden)) * 100%
Het voortgangspercentage is pas groter dan ´0´ als er uren op de order zijn geboekt. Het percentage wordt automatisch bijgewerkt bij het uitvoeren van de verwerking Verwerken urenregels of Uitvoeren backflushing.
Met deze velden kunt u de doorlooptijd van het productiedossier beïnvloeden. Dit heeft geen invloed op de voorcalculatorische kosten.