Previous Topic

Next Topic

Inhoudsopgave

Book Index

MRP: Aanmaken besteladviezen en productiedossiers

Isah gaat voor elk artikel na of de verwachte voorraad voor de opgegeven MRP-datum of planningshorizon onder het minimum komt. De verwachte voorraad is de beschikbare voorraad met aftrek van de gereserveerde voorraad, maar met toevoeging van de voorraad in nota:

Verwachte voorraad = Beschikbaar – Gereserveerd + In nota

Als de voorraad van een artikel onder het minimum komt, maakt Isah voor het desbetreffende artikel een besteladvies aan. Gaat het om een artikel dat u zelf maakt, dan maakt Isah een interne productieorder aan. De status van deze interne productieorder is van het type 'Offerte'; de einddatum is de behoeftedatum uit het voorraadverloop van het artikel.

Let op: In het scherm Basisgegevens op het tabblad Inkoop stelt u in het veld Besteladviezen onderdrukken binnen de levertijd in of de berekening:

- altijd een besteladvies aanmaakt als de verwachte voorraad onder het minimum komt

- geen besteladvies aanmaakt als de verwachte voorraad binnen de leverperiode onder het minimum komt, maar wel boven nul blijft.

De leverperiode loopt van de systeemdatum tot en met de eerste zondag die ligt na de systeemdatum + de levertijd van het artikel op het tabblad Inkoop.

Reserveringen

Een artikel is gereserveerd voor een verkooporder als:

Een artikel is gereserveerd voor een productieorder als:

Isah houdt verder rekening met verkoopprognoses die zijn vastgelegd in het scherm Verkoop brutoprognose, mits deze vallen binnen de planningshorizon in het scherm Uitvoeren MRP.

In nota

Een artikel is in nota als er een inkooporder of een interne productieorder voor is aangemaakt. Bij interne productieorders moeten de velden Aantal en Einddatum zijn ingevuld.

Grafische weergave van de bepaling van de behoefte aan een artikel in de tijd

Bepalen behoefte tijdens MRP