Boekjaren

Nieuw boekjaar aanmaken

Wanneer een nieuw boekjaar begint, volgt u de onderstaande stappen:

1. Maak in uw financiële pakket voor ieder bedrijf een nieuwe administratie aan.
  2. Ga in de module Financieel naar het scherm Financiële administraties en registreer de financiële administraties in Isah.
  3. Ga naar de module Financieel, map Rapporten en scripts, map Extra basisgegevens, scherm Bedrijfscode per administratie.
  4. Koppel de financiële administraties voor het nieuwe boekjaar aan de juiste bedrijven.

Let op: Zorg dat in het scherm Financiële administraties de administraties van slechts één boekjaar actief zijn. De verwerkingen voor het importeren van openstaande posten vragen namelijk de gegevens op van alle actieve financiële administraties die gekoppeld zijn aan de logistieke administratie van waaruit u de verwerking start.

Naar een ander boekjaar exporteren

Het is mogelijk dat u in het begin van een nieuw boekjaar journaalposten van het vorig boekjaar wilt exporteren naar het nieuwe boekjaar of omgekeerd. Multicompany kent de administratie echter toe op basis van de datum van de journaalregel en zal om die reden dus het door u niet gewenste boekjaar aan de journaalpost toekennen. Om dat te voorkomen voert u onderstaande stappen uit:

1. Ga naar de module Financieel, map Rapporten en scripts, map Extra basisgegevens, scherm Bedrijfscode per administratie.
  2. In het scherm Bedrijfscode per administratie legt u de relatie vast tussen het bedrijf, het boekjaar en de financiële administratie.
  3. Wijzig in de regel voor het oude boekjaar de financiële administratie naar de administratie voor het nieuwe boekjaar. U heeft nu (mogelijk) twee regels voor hetzelfde bedrijf met dezelfde financiële administratie, maar met verschillende boekjaren (zie het voorbeeld).
  4. Ga naar de module Financieel, map Rapporten en scripts, map Extra verwerkingen en voer de verwerking Toekennen administratiecode uit.
  5. Indien gewenst, zet dan de gegevens in het scherm Bedrijfscode per administratie weer terug naar de oorspronkelijke waarden.

Voorbeeld: Naar een ander boekjaar exporteren

Bedrijfscode

Omschrijving

Boekjaar

Administratie

Omschrijving financiële administratie

10

Productie B.V.

2012

5

Productie B.V. 2013

10

Productie B.V.

2013

5

Productie B.V. 2013

20

Verkoop binnenland B.V.

2012

6

Verkoop binnenland B.V. 2013

20

Verkoop binnenland B.V.

2013

6

Verkoop binnenland B.V. 2013

30

Verkoop buitenland B.V.

2012

7

Verkoop buitenland B.V. 2013

30

Verkoop buitenland B.V.

2013

7

Verkoop buitenland B.V. 2013

Let op: U dient de instellingen in het scherm Bedrijfscode per administratie te wijzigen voordat u de verwerking voor het toekennen van administratiecodes uitvoert.