Boekjaar en boekperiode

Het scherm Boekperiodes in Isah toont boekperiodes en boekjaren met begin- en einddatum (Tabel 2). Het is mogelijk om in het scherm aan te geven dat gewerkt wordt met bijvoorbeeld 13 boekperiodes of een gebroken boekjaar.

Boekjaar

Periode

Van datum

t/m datum

2012

04

01-04-2012

30-04-2012

2012

05

01-05-2012

31-05-2012

Tabel 2: Voorbeeld boekjaar en boekperiode bij een bepaald datumbereik

In elke verwerking die journaalposten creëert in Isah dient de gebruiker de boekdatum op te geven. Tijdens het uitvoeren van een verwerking wordt gecontroleerd of de opgegeven boekdatum binnen het opgegeven financiële datumbereik valt. Elke journaalpost krijgt op deze manier een boekdatum.

Tijdens het exporteren van een journaalpost worden het boekjaar en de boekperiode aan de journaalpost toegekend (zie Tabel 3). De journaalpost wordt in het financieel systeem geboekt in een overeenkomstig boekjaar en een overeenkomstige boekperiode.

Eventueel kan de gebruiker tijdens de export van de journaalpost kiezen voor een boekperiode die en een boekjaar dat niet bij de boekdatum passen. Dit kan bijvoorbeeld van toepassing zijn wanneer een boekperiode financieel gezien reeds gesloten is.

Ontstaan van journaalpost

Exportgegevens

Soort

Type

Grootboekrekening

Debet

Credit

Boekdatum

Boekjaar

Boekperiode

400

10

6010 (OHW)

95,-

23-4-2012

2012

04

400

20

3000 (Voorraad)

75,-

23-4-2012

2012

04

400

30

5901 (Dekking)

20,-

23-4-2012

2012

04

Tabel 3: Voorbeeld van een journaalpost met een boekjaar en boekperiode na export