Previous Topic

Next Topic

Inhoudsopgave

Book Index

Flexibele zoekpaden

Isah kent verschillende vaste zoekpaden, bijvoorbeeld het Zoekpad BTW en het Zoekpad verkoopprijzen. U kunt de structuur van dergelijke vaste zoekpaden niet wijzigen.

Voor zaken als uurtarieven is een vast zoekpad minder geschikt. Niet iedereen gebruikt bij het berekenen van een tarief namelijk dezelfde variabelen. In dergelijke gevallen wilt u zelf de factoren bepalen die tot een tarief leiden. U kunt hierbij denken aan het vaststellen van het uurtarief van een servicemonteur; een dergelijk tarief kan afhankelijk zijn van de uitvoerende persoon, de dag, het tijdstip, de klant, het contract met de klant etc.

Om u de mogelijkheid te geven voor zaken als tarieven zelf het zoekpad samen te stellen, kent Isah flexibele zoekpaden. Flexibele zoekpaden kunt u alleen vastleggen voor de toepassingen die in Isah zijn voorgedefinieerd.

Let op: Het is op alle plaatsen van belang dat u de output van een zoekpad goed definieert. De output is namelijk van grote invloed op de gegevens in Isah.

De flexibele zoekpaden kunnen, indien er een geldige operationele toepassing voor is gedefinieerd, worden toegepast in de volgende verwerkingen:

Om te bepalen welke zoekpadregel actueel is, loopt Isah het zoekpad wordt als volgt af:

Voorbeeld

U kunt met een flexibel zoekpad onder meer bepalen hoe een uitkomst (bijvoorbeeld een bedrag) wordt samengesteld bij: