Previous Topic

Next Topic

Inhoudsopgave

Book Index

Calculaties in de module Artikelen

Voor de artikelen die u regelmatig zelf produceert (maakdelen of functiestuklijsten) kunt u in de module Artikelen een standaard kostencalculatie opnemen. De kostencalculatie kan bestaan uit:

Toeslagen kunnen een vast bedrag zijn of een percentage en kunnen berekend worden over een of meerdere kostencomponenten.

Schematisch ziet een artikel met calculatie er als volgt uit:

Artikelcalculatie

Niet alle artikelen hoeven alle kostencomponenten te bevatten. Voor sommige artikelen neemt u misschien alleen artikelen en bewerkingen op.

Op het moment dat in een van de productiemodules voor dit artikel een productiedossier wordt ingevoerd, kan de standaardcalculatie uit de module Artikelen naar het desbetreffende productiedossier gekopieerd worden. Vervolgens kunnen er, indien gewenst, wijzigingen worden aangebracht, bijvoorbeeld om de productiecalculatie klantspecifiek te maken. Deze wijzigingen hebben geen effect op de standaardcalculatie in de module Artikelen.

Dekkingen

Indien u werkt met dekkingen kunt u ook dekkingen opnemen als kostencomponent. Met dekkingen kunt u niet direct toewijsbare kosten in uw kostprijzen opnemen en de herkomst van deze indirecte kosten zichtbaar maken. Met behulp van dekkingen kunt u bijvoorbeeld magazijnkosten en administratiekosten verdelen over de kostprijzen van behandelde orders.

Als u gebruikmaakt van dekkingen is de structuur van de artikelcalculatie als volgt:

Artikelcalculatie inclusief dekkingen

Wel of geen eigen calculatie per product?

Om de module Artikelen overzichtelijk te houden, nemen sommige bedrijven geen artikelen op die zij slechts eenmalig of incidenteel produceren of inkopen. Voor dergelijke artikelen werken zij met dummy-artikelen. Dit zijn artikelen die de ene keer product X en de andere keer product Y aanduiden. Voor deze artikelen wordt pas in de productiemodules een (klantspecifieke) calculatie toegevoegd.

Andere bedrijven kiezen er echter bewust voor ook eenmalige producten met een eigen artikelcode en calculatie in de module Artikelen op te nemen. Dit wordt vooral gedaan door bedrijven waarvoor traceerbaarheid erg belangrijk is.