Kenmerken

Bij artikelen en objecten in Isah kunt u kenmerken vastleggen. Er zijn twee soorten kenmerken: configuratiekenmerken en classificatiekenmerken.

Een configuratiekenmerk is een kenmerk met mogelijkheden, bijvoorbeeld het kenmerk ‘Kleur’ met de mogelijkheden ‘Rood’, ‘Wit’, ‘Zwart’. Krijgt een artikel het kenmerk ‘Kleur’ toegekend, dan moet op het moment dat het artikel door een klant besteld wordt, nog een configuratie plaatsvinden: de klant moet een kleur kiezen voor het te bestellen artikel.

Een classificatiekenmerk specificeert een artikel juist direct. Het artikel is bijvoorbeeld een stoel, en het kenmerk is de kleur ‘Zwart’. Bestelt de klant een zwarte stoel, dan kan er geen andere kleur gekozen worden. Een classificatiekenmerk heeft dus geen keuzemogelijkheden.

Kenmerken zijn op de volgende plaatsen in Isah aanwezig:

Bij het toevoegen of wijzigen van een artikel kunt u de kenmerken overnemen van de kenmerkgroep die u aan het artikel koppelt. Bij het toevoegen of wijzigen van een object kunt u de kenmerken overnemen van het artikel waarop het object is gebaseerd.

Kenmerken in Isah

Let op: Kenmerken en mogelijkheden worden op lagere niveaus (artikel of object) slechts toegevoegd of gewijzigd. Zij worden niet verwijderd. Als kenmerken of mogelijkheden op een hoger niveau (kenmerk, kenmerkgroep of, in geval van objecten, artikel) worden verwijderd, betekent dit dus niet dat ze op een lager niveau ook automatisch verwijderd worden. U kunt de kenmerken van een artikel of object dan nog wel zelf wijzigen, verwijderen, of u kunt aanvullende kenmerken toevoegen. Hiervoor selecteert u het artikel in het scherm Artikelen en klikt u op de knop Kenmerken. U krijgt dan een overzicht van alle kenmerken die aan het artikel zijn gekoppeld.

Kenmerken kunt u in Isah gebruiken in de verkoopconfigurator, de productieconfigurator en in de module Objecten.

De verkoopconfigurator

De verkoopconfigurator is speciaal bedoeld voor producten die in verschillende uitvoeringen geleverd kunnen worden, bijvoorbeeld een artikel in verschillende kleuren, of een machine die met motoren van een verschillend vermogen geleverd kan worden. U kunt de verkoopconfigurator gebruiken bij het invoeren van klantspecifieke modellen of productlijnen.

In Isah wordt een standaardartikel ingevoerd waaraan kenmerken (Materiaal, Kleur) worden toegevoegd. Bij de kenmerken worden mogelijkheden aangegeven (Hout, RVS, Plastic en Rood, Zwart, Wit, Zilver). U kunt de mogelijkheden onderling afhankelijk maken, bijvoorbeeld als een product alleen in het zilver geleverd kan worden als de klant kiest voor het materiaal RVS. Het is dan bij gebruik van de configurator niet meer mogelijk om een foute keuze te maken; foute keuzes worden automatisch uitgesloten.

Op het moment dat het standaardartikel op een order wordt opgenomen, kan het met behulp van de verkoopconfigurator geconfigureerd worden. Er wordt een vraag-en-antwoordspel weergegeven (´Welk materiaal wil de klant?´) en de antwoorden worden bij de order geregistreerd, zodat de door de klant gewenste configuratie direct in Isah staat. Dankzij de configurator kunnen geen vragen worden vergeten of verkeerde samenstellingen worden opgegeven (bijvoorbeeld Rood RVS).

Grote voordelen van de verkoopconfigurator zijn:

De productieconfigurator

De productieconfigurator biedt engineers de mogelijkheid een calculatie van artikelen te classificeren aan de hand van kenmerken. Zij gebruiken dus de zogenaamde classificatiekenmerken.

U kunt bij een artikel bijvoorbeeld de afmetingen en het vermogen van het artikel vastleggen, zodat u later op deze kenmerken kunt zoeken. Deze gegevens kunt u onder meer gebruiken als u aan de inkoopafdeling door moet geven wat er besteld moet worden. Ook is het gemakkelijk om een artikel aan de hand van kenmerken snel op te kunnen zoeken, bijvoorbeeld als u de gegevens wilt gebruiken voor een tekening van een soortgelijk artikel.

Als u een offerte maakt voor een machine, is meestal nog niet bekend wat voor soort motor erin komt. Bij het ontwerp van de machine is dat echter wel van belang; er kan bijvoorbeeld een motor met een bepaald vermogen benodigd zijn. U kunt het kenmerk ‘Vermogen type X’ dan bij verschillende motoren vastleggen, zodat u later een lijst kunt opvragen van alle motoren met het desbetreffende vermogen.

Objecten

Wanneer u werkt met objecten gebruikt u kenmerken voor het toevoegen van bedrijfsspecifieke gegevens aan een object.