Afletteren

In het scherm Afletteren kunt u bedragen of posten afletteren: transacties markeren die bij elkaar horen om het saldo op uw rekening te kunnen verklaren. De grootboekrekeningen in het scherm zijn tussenrekeningen, speciaal bedoeld voor het tijdelijk registreren van transacties. U selecteert de bedragen die bij elkaar horen waardoor die bedragen tegen elkaar worden weggestreept. De resterende bedragen, de transacties die nog niet zijn afgeletterd, bieden inzicht in het saldo van de grootboekrekening.

Het scherm Afletteren bestaat uit de volgende onderdelen:

Instellingen

De volgende instellingen voert u in voordat u begint met afletteren:

Voorbeeld

Hieronder ziet u een voorbeeld van een vereenvoudigd proces van maandelijke pensioenafdracht waarbij de grootboekrekening Pensioen wordt afgeletterd.

Stap 1: De pensioenverzekeraar verzendt maandelijks een factuur.

Journaalpost

GBK

Omschrijving

Debet

Credit

1720

Pensioen

17254

1300

Crediteuren

17254

Stap 2: Het payrollbedrijf verzendt maandelijks de loonjournaalpost.

Journaalpost

GBK

Omschrijving

Debet

Credit

4050

Loon

120000

1710

Uit te betalen loon

102746

1720

Pensioen

17254

Stap 3: De maandelijkse loonuitbetaling vindt plaats.

Journaalpost

GBK

Omschrijving

Debet

Credit

4050

Uit te betalen loon

102746

1100

Bank

102746

Stap 4: De posten worden afgeletterd

Resultaat na afletteren: de posten hebben dezelfde aflettercode en worden tegen elkaar weggestreept.

Journaalpost

GBK

Omschrijving

Debet

Credit

Aflettercode

Pensioen

Pensioen

In deze map

Verwerkingen