Previous Topic

Next Topic

Inhoudsopgave

Book Index

Toewijzen en splitsen

Met de verwerking Toewijzen en splitsen kunt u regiespecificatieregels toewijzen aan een andere debiteur of splitsen in verschillende debiteuren.

Toewijzen

U kunt één of meer regiespecificatieregels toewijzen aan één andere debiteur. De factuurbedragen komen dan volledig (=100%) voor de rekening van één andere debiteur. Deze verwerking kan alleen uitgevoerd worden als aan de volgende voorwaarden is voldaan:

Voor het toewijzen aan een andere debiteur is een aantal velden van belang.

Velden onder het kopje Gegevens nieuwe regieregels:

Velden onder het kopje Gegevens bestaande regieregels:

Splitsen

U kunt één of meer regiespecificatieregels splitsen, zodat een bepaald percentage van de factuurbedragen aan de oorspronkelijke debiteur doorberekend wordt en het resterend percentage aan een andere debiteur, bijvoorbeeld 60% aan de klant en 40% aan een dealer. Deze verwerking kan alleen uitgevoerd worden als aan bepaalde voorwaarden is voldaan (dezelfde als bij Toewijzen).

Voor het splitsen in meerdere debiteuren zijn nagenoeg dezelfde velden van belang als voor toewijzen. Zie voor de functie van de velden de omschrijvingen onder Toewijzen. Alleen het veld Aandeel debiteur heeft een andere functie bij splitsen.

In het veld Aandeel debiteur onder het kopje Gegevens nieuwe regieregels kunt u opgeven welk percentage van de factuurbedragen van de geselecteerde regels moet worden gefactureerd aan de nieuwe debiteur. Onder het kopje Gegevens bestaande regieregels kunt u opgeven welk percentage van de factuurbedragen gefactureerd moet worden aan de oorspronkelijke debiteur.

U hebt ook de mogelijkheid om de hoeveelheden of de totaalbedragen aan te passen in plaats van de percentages. Daarvoor laat u in het verwerkingsscherm in beide velden Aandeel debiteur '100%' staan en past u in de aangemaakte regiespecificatieregels handmatig de hoeveelheden of totaalbedragen aan. U kunt dat op tabblad Lijst doen en daarbij gebruikmaken van de kolommen Broncode en Ontstaan. Op de kolom Broncode kunt u sorteren om regiespecificatieregels die bij elkaar horen ook onder elkaar te plaatsen en in de kolom Ontstaan kunt u nagaan hoe de regel is ontstaan.

Broncode is bedoeld voor het logisch sorteren van de regiespecificatieregels. Stel dat de regiespecificatieregels onder een verkoopregel met een verwerking toegewezen worden aan een andere debiteur. De verwerking maakt 100 nieuwe regels aan. Van de oorspronkelijke en de nieuwe regels, wilt u kunnen zien welke bij elkaar horen. Regels 1 en 101 hebben beide dezelfde nacalculatieregel(s) als basis en krijgen dan ook dezelfde broncode. Ze bevatten bijvoorbeeld hetzelfde artikel, maar hebben verschillende debiteurs. De regels 2 en 102 horen bij elkaar, 3 en 103, etc. Als u sorteert op broncode ziet u steeds de bijbehorende regels bij elkaar zodat u het overzicht bewaart en gemakkelijk wijzigingen kunt aanbrengen.

Let op: De verwerking Toewijzen en splitsen maakt nieuwe regieregels aan. De hoeveelheid en prijs van deze nieuwe regels zijn gebaseerd op de gekoppelde NC-regels (zichtbaar op tabblad Nacalculatie). Als u de prijs of hoeveelheid op de geselecteerde regieregels handmatig heeft gewijzigd, of u heeft de hoeveelheid aangepast met de verwerking Hoeveelheid splitsen in meerdere debiteuren, dan kan de verwerking Toewijzen en splitsen onverwachte resultaten opleveren. U dient deze resultaten goed te controleren. Eventuele correcties kunt u handmatig aanbrengen.

Zie ook Regiefacturering