Previous Topic

Next Topic

Inhoudsopgave

Book Index

Regiefacturering

Met Regiefacturering laat u de verkoopprijs afhangen van de gemaakte kosten, bijvoorbeeld bij detachering, meerwerk in de bouw, het maken van een prototype, etc. Op basis van nacalculatorische gegevens zoals gerealiseerde kosten, uren en aantallen, bepaalt u de verkoopprijs en uiteindelijk het factuurbedrag. Deze wijze van prijsbepaling wordt ook wel 'prijsbepaling op basis van nacalculatie' genoemd.

De wijze van regiefacturering hangt af van het soort artikel:

Een voorbeeld van facturering van regiespecificatie is het oplossen van een storing. Er is een verkooporderregel aangemaakt voor artikel X, met de omschrijving 'oplossen storing'. Op de factuur zijn de volgende zaken zichtbaar:

Regel 001 Artikel X Oplossen storing € 1.000

Verbruikte materialen

Pomp

1 stuks

à € 700,-

€ 700,-

Gemaakte uren

Uren

2 uur

à € 100,-

€ 100,-

Gemaakte kosten

Reizen

200 km

à € 0,50 per km

€ 100,-

Als u gebruik wilt maken van regiefacturering geeft u dat aan in de module Verkoop, scherm Verkoopoffertes of -orders, knop Regels op het tabblad Facturering. Vanuit dit tabblad vindt de aansturing van regiefacturering plaats.

Regiefacturering voor koop- en maakdelen

Regiefacturering voor kosten en diensten

Meerdere debiteuren per verkoopofferte of -order

De functie Meerdere debiteuren per verkoopofferte of -order stelt u in staat om binnen één order de debiteur wijzigen. Zo vallen alle opbrengsten en kosten onder dezelfde order en kan het resultaat van een order op een snelle manier inzichtelijk gemaakt worden.

Met Meerdere debiteuren per verkoopofferte of -order is het mogelijk om op een gemakkelijke manier:

De debiteurgegevens in de factuuradviezen zijn afkomstig uit de verkooporder. U kunt deze gegevens wijzigen in het factuuradvies, tabblad Debiteurgegevens, behalve als u met termijnfacturering werkt. Termijnfacturering in combinatie met wijziging van debiteurgegevens zou een onoverzichtelijke situatie opleveren.

Voorbeeld splitsen in meerdere debiteuren:

Een klant brengt zijn auto naar een garage voor reparatie. Hij heeft de auto een jaar geleden gekocht en de garantietermijn is net afgelopen. Uit coulance verleent de garage de klant 30% korting op de reparatie. De klant is nu debiteur voor 70% van het te factureren bedrag. De garage neemt de overige 30% voor haar rekening en is zelf dus ook een debiteur.

Voorbeeld toewijzen aan andere debiteur:

Twee weken later blijkt ook een deur niet goed te functioneren. De deur moet vervangen worden. Om de klant te behouden wordt slechts een deel van het reparatiebedrag in rekening gebracht. De klant betaalt alleen de manuren. De dealer die de auto met ondeugdelijk materiaal heeft verkocht, krijgt de rekening voor de nieuwe deur.

Procedure meerdere debiteuren per verkoopofferte of order

Schermen van belang voor gebruik Meerdere debiteuren per verkoopofferte of -order (naast gebruikelijke schermen voor regiefacturering):

Schermen Verkoopoffertes en -orders

Scherm Verkoopregels

Scherm Regiespecificatie

Scherm Factuuradviezen

Scherm Redenen regiefacturering

Verwerking Aanmaken regiespecificatie

Verwerking Hoeveelheid splitsen in meerdere debiteuren

Verwerking Toewijzen en splitsen

Verwerking Aanmaken te crediteren en opnieuw te factureren regieregels

Verwerking Prijsbepaling opnieuw te factureren uitvoeren

Verwerking Aanmaken factuuradviezen voor kosten en diensten

Verwerking Verwerken expeditiebonnen

Verwerking Aanmaken verkoopfacturen

Verwerkingen Wijzigen offerte- en ordergegevens