Previous Topic

Next Topic

Inhoudsopgave

Book Index

Hoeveelheid splitsen in meerdere debiteuren

Met de verwerking Hoeveelheid splitsen in meerdere debiteuren splitst u de hoeveelheid van één regiespecificatieregel en factureert u deze aan meerdere debiteuren, bijvoorbeeld: van 6 stuks van artikel X moet debiteur A er 2 stuks betalen en debiteur B 4 stuks.

De oorspronkelijke regel is een regel met het restant. De hoeveelheid is minimaal '0'. U kunt op deze regel aangeven of deze regel na splitsen gefactureerd moet worden, door het veld Actief te activeren. Ook kunt u aangeven of de regel afgedrukt zou moeten worden op de verkoopfactuur, door het veld Afdrukken te activeren.

De nieuwe regiespecificatieregels krijgen een ontstaanscode 'Splitsen' en dezelfde broncode als de oorspronkelijke regel.

Broncode is bedoeld voor het logisch sorteren van de regiespecificatieregels. Stel dat de regiespecificatieregels onder een verkoopregel met een verwerking toegewezen worden aan een andere debiteur. De verwerking maakt 100 nieuwe regels aan. Van de oorspronkelijke en de nieuwe regels, wilt u kunnen zien welke bij elkaar horen. Regels 1 en 101 hebben beide dezelfde nacalculatieregel(s) als basis en krijgen dan ook dezelfde broncode. Ze bevatten bijvoorbeeld hetzelfde artikel, maar hebben verschillende debiteurs. De regels 2 en 102 horen bij elkaar, 3 en 103, etc. Als u sorteert op broncode ziet u steeds de bijbehorende regels bij elkaar zodat u het overzicht bewaart en gemakkelijk wijzigingen kunt aanbrengen.

U kunt de verwerking alleen gebruiken als aan de volgende voorwaarden is voldaan:

Bij het toevoegen van nieuwe regels wordt na het invullen van een prijsklant en de hoeveelheid de prijs bepaald. De prijsbepaling is afhankelijk van de regiefactureringssoort die is opgegeven in de verkoopregel op tabblad Facturering. In het scherm Regiefactureringssoorten, tabblad Verwerking nacalculatie is opgegeven hoe de commerciële prijs van artikelen in de regiespecificatie wordt bepaald:

Voorbeeld

Drie stuks met een totaalbedrag van € 75,- worden verdeeld over twee nieuwe debiteuren. De regiespecificatieregel wordt gesplitst in twee nieuwe regels:

1 stuks à € 25,00 -/- 5% korting

= € 23,75 aan debiteur en prijsklant BE005

2 stuks à € 25,00

= € 50,00 aan debiteur en prijsklant DL018

In totaal zal er dus € 73,75 gefactureerd worden. Dit is minder dan de oorspronkelijke € 75,- vanwege de korting die in het prijszoekpad van prijsklant BE005 is gevonden.

Zie ook Regiefacturering.