Previous Topic

Next Topic

Inhoudsopgave

Book Index

BTW-aangifteregels

De verwerking Aanmaken BTW-aangifte maakt de BTW-aangifteregels aan op basis van gemaakte boekingen. Elke regel bevat een BTW-aangifterubriek waarin de bedragen uit de betreffende boekingen binnen de opgegeven periode zijn opgeteld. U kunt de gegevens aan de hand van het journaal controleren en indien nodig corrigeren of aanvullen. Als de regels zijn goedgekeurd, kunt u de BTW-aangifte voltooien en aan de hand van de BTW-aangifteregels de daadwerkelijke belastingaangifte doen.

Berekening totalen

Hieronder ziet u hoe de berekening van totalen voor de standaardregels plaatsvindt. Bedrijfsspecifieke regels zoals ID Privégebruik worden in de totalen buiten beschouwing gelaten.

Berekening

 

(Sub)totaal

1A Belast met hoog tarief +1B Belast met laag tarief + 1C Overige tarieven

=

5A Subtotaal

5A Subtotaal - 5B Voorbelasting

=

5C Subtotaal

5C Subtotaal - 5D Kleine ondernemers =

=

5E Eindtotaal

5E Eindtotaal - 5F Saldo aangegeven bedrag =

=

5G Totaal te betalen/ terug te vragen

U kunt de berekening zichtbaar maken als u de kolom Expressie in het scherm sleept (Weergave, Kolommen). Met de kolom Weergave maakt u inzichtelijk of u het basisbedrag en/of het BTW-bedrag in de belastingaangifte op dient te nemen.

Afronding

Alle bedragen van de regels zijn afgerond op hele bedragen aangezien u bij de daadwerkelijk belastingaangifte ook afgeronde bedragen dient in te voeren. Rechts in het scherm ziet u de bedragen met twee cijfers achter de komma. De bedragen die u aan de belastingdienst moet betalen, rondt u naar beneden af. De bedragen die u kunt terugvorderen, rondt u naar boven af.