Previous Topic

Next Topic

Inhoudsopgave

Book Index

Oude facturen verwerken na de ingangsdatum

Het kan voorkomen dat u na de ingang van het nieuwe percentage te maken krijgt met verkoop- en inkoopfacturen waarbij het oude BTW-tarief nog van toepassing is. Hieronder wordt beschreven hoe u hiermee kunt omgaan.

Verkoopfacturen met het oude percentage

Het aanmaken van verkoopfacturen met het oude percentage kan bijvoorbeeld benodigd zijn wanneer u nog oude leveringen moet factureren of een creditnota moet aanmaken of verwerken. Om deze verkoopfacturen correct aan te maken en te verwerken is het noodzakelijk om een nieuwe financiële BTW-code aan te maken met een BTW-tarief dat even hoog is als het oude tarief.

Voer de volgende stappen uit:

  1. Maak in Isah in het scherm BTW-tarieven een nieuwe BTW-code met het oude percentage.
  2. Maak in Isah een nieuwe financiële BTW-code aan in het scherm Financiële aansturing BTW. Vul de volgende gegevens in:
  3. Maak een nieuwe BTW-code aan in uw financiële pakket. Koppel daar het oude percentage dat nu nogmaals wordt gebruikt aan de nieuwe BTW-code. Koppel de BTW-code aan de BTW-scenario’s en aan een grootboekrekening. Zorg ervoor dat u het juiste aangiftevak kiest. Raadpleeg hiervoor de documentatie bij uw financiële pakket.
  4. De BTW-inrichting is nu gereed voor het aanmaken van verkoopfacturen met het oude BTW-percentage:

Inkoopfacturen met het oude percentage

  1. Voeg de oude inkoopfacturen in Isah toe.
  2. Wijzig het BTW-bedrag op de inkoopfacturen naar het oude percentage.

    Tijdens het exporteren van de inkoopfactuurjournaalposten van Isah naar uw financiële pakket zal het BTW-bedrag worden overgezet. Op basis van de scenariocode bepaalt het financiële pakket in welke BTW-rubriek het BTW-bedrag wordt geregistreerd. De belastingdienst maakt bij de BTW van binnenlandse inkoopfacturen geen onderscheid; alle BTW kunt u terugvorderen via rubriek 5B.

    De inkoopfacturen met BTW-verlegd vormen hier een uitzondering op. De BTW-verlegd wordt berekend op het moment van importeren in het financiële pakket. Inkoopfacturen met een BTW-bedrag verlegd op basis van het oude percentage worden dan foutief geboekt.

  3. Los de foutieve boeking op één van de volgende manieren op: